Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Croneman om Josefsson: "Du är jättedålig"

Publicerad: 2 September 2014, 07:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Ny kritik mot SVT och Janne Josefsson, efter inslaget om Södermalm i "Valet med Belinda och Janne".


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonSVTDagens Nyheter

Dagens Media berättade igår om hur Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen går till hårt angrepp mot Janne Josefsson och SVT:s nya valprogram "Valet med Belinda och Janne". Virtanen medverkade själv i ett inslag i programmets första avsnitt förra veckan, där Janne Josefsson är i vad som enligt SVT är "ett av Sveriges mest segregerade områden" – Södermalm i Stockholm.

I krönikan anklagar Fredrik Virtanen Janne Josefsson för att hata Stockholm.

Kritiken från Södermalm fortsätter, idag kommer den från Dagens Nyheters Johan Croneman. "Åk hem till Göteborg igen och börja om, Janne Josefsson" är rubriken på hans krönika.

Huvudproblematiken är, enligt Croneman, att Sverige står inför ett ödesval "där var tionde väljare röstar på ett parti med rasistiska och nazistiska rötter", och att SVT då satsar på ren och skär populism".

Programledaren Janne Josefsson har ett stort ansvar för hur programmet såg ut, enligt Croneman:

" Janne Josefsson har gått från politisk hardcore och sitt valstugereportage 2002 till något slags danskt gladporrval, och kanske det mest trötta, meningslösa, förutsägbara tv-inslaget i hela SVT:s moderna politiska historia", skriver han, och fortsätter senare i krönikan:

" Åk hem till Göteborg, Janne, till skärgården, ta några veckor ledigt och försök samla ihop dig, och börja för fan om från början. Vi behöver dig där ute. Vi behöver inte dig som något slags valpajas i SVT:s försök att popularisera politiken. Det är överpatetiskt. Och överjävligt. Och du är ­jättedålig. Trettio våningar under din värdighet."

Janne Josefsson har läst krönikan och säger till Dagens Media att han inte förväntade sig något annat av Johan Corneman, som bor på Hornsgatan.

– Jag står för de jag gjort, och är van att få kritik. Någon måste ju ta upp de här frågorna. Det är viktiga frågor om skillnaden mellan stad och land, och olika samhällsklasser. Södermalm är den journalisttätaste stadsdelen. Vi vill sätta detta under debatt. Diskussionen finns ju. Jag möter många som har inställningen att medie-Sverige saknar ett perspektiv utanför tullarna i Stockholm, säger Janne Josefsson till Dagens Media.

Att kritiken är hård och kommer nu tror Josefsson handlar om att personer som upprörs av problematiseringen kring Södermalm har stor medial makt. Kritik mot Josefsson kommer efter de flesta SVT-sammanhang han medverkar i, men kritiken får sällan någon plats i offentligheten.

– När vi rapporterar från andra stadsdelar blir det inte så här för där har folk inte tillgång till media. Croneman är nu en av dem som vi berättar om i inslaget, och då tycker han illa om det jag gör. Han säger att jag gör "danskt gladporrval" – vad är det för anklagelse? De tar i så de spricker, både Virtanen och Croneman.

Croneman avslutar sin könika i DN idag:

" Jag är – faktiskt – i chock."

Janne Josefsson:

– Han är i chocktillstånd. Ja, då får han vara det. Jag kan inte försätta honom i normalläge igen.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.