Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Croneman förolämpar dem som gillar programmet"

Publicerad: 12 Mars 2013, 12:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:52

Ett klassiskt magplask – och en ultimat förolämpning. Johan Cronemans brutalsågning till trots lockar SVT:s "Hela Sveriges Fredag!" en miljonpublik. Nu svarar programledaren Malin Olsson på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Nordisk FilmSVTJohan Croneman

" Det var som att glänta in i kanal tre eller fem när deras omdöme är som sämst. Skylten hängde och dinglade på trekvart på dörren: public service out of order".

Så inleder DN:s Johan Croneman sin brutalsågning av SVT:s nya storsatsning "Hela Sveriges Fredag!".

Och han är inte nådig i sin kritik.

" Programmet är ett klassiskt magplask i svensk underhållningsgenre. Även med historiska mått mätt kan det lätt mäta sig med det allra sämsta/värsta", skriver han bland annat.

Men trots den hårda kritiken har "Hela Sveriges Fredag!", som lanserats som ett program med en enda uppgift – att underhålla – lockat en miljonpublik.

Premiären, som sändes den 1 mars, lockade hela 1,9 miljoner tittare medan det andra avsnittet, som sändes i fredags, lockade 1,6 miljoner tittare. Nära dubbelt så mycket som TV4:s "Gladiatorerna", som sändes på samma tid.

Något som programledaren Malin Olsson gläds över.

– Jag har blivit positivt överraskad över det fina mottagandet från Svenska folket. Det har varit över förväntan så vi hoppar av lycka på SVT, säger hon till dagensmedia.se.

Programformatet, som sänds i över 20 länder och i Sverige produceras av Nordisk Film och TV beskriver hon som "lite annorlunda".

– Det är exempelvis ganska nytt att ha en publik som interagerar på det här sättet och det är ett högt tempo. Men detta är ett program där alla kan vara med, man känner igen musiken och frågorna är inte alltför svåra vilket gör att man känner sig delaktig.

I sin recension menar Johan Croneman att publiken – som ska spegla hela svenska folket – är det märkligaste med hela programmet.

" Jag vet inte om någon, någonsin, har försökt sätta på mig en större dumstrut än denna? Det är liksom den ultimata förolämpningen: att vi (naturligtvis!!) är precis som dem".

Malin Olsson håller inte med.

– Personligen känner jag dessutom att det är en revansch för svenska folket med detta program. Publiken visar att att vi inte alls är så timida och blyga som det sägs.

Hon är inte heller imponerad över sågningen i sig.

– Jag läste den precis och vad ska man säga? Det är Cronemans jobb att recensera och det har han gjort. Jag vet inte om han hade en extra dålig dag men uppenbarligen så talar tittarsiffrorna sitt eget språk. Detta är ett folkligt program med glädje och glimten i ögat och personligen bryr jag mig bara om hur det det landar hos våra tittare. När blev det ute att ha trevligt?

Han kallar programmet för ett magplask och publiken för en ultimat förolämpning, vad tycker du om det?

– Det är synd att han uttrycker sig så. Public service ska ju ge något till alla. Han förolämpar ju också dem som faktiskt gillar programmet.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.