söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Comeback för Farmen

Publicerad: 14 februari 2012, 07:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:26

Dagensmedia.se kan avslöja att TV4 köper in dokusåpan "Farmen" från produktionsbolaget Strix. I kväll börjar jakten efter nya tävlingsdeltagare.

Ämnen i artikeln:

StrixTV4

RL

Rebecka Lindberg


I sommar ska Strix ska spela in en ny svensk version av "Farmen". Linda Lindorff blir, liksom tidigare, programledare. Tidigare år har bland andra Filippa Lagerbäck och Hans Fahlén lett programmet.

– Det var en överhettning i realityprogram för några år sedan, men nu har trenden vänt, säger Calle Jansson, chef för MTG:s Modern Studios, där Strix ingår.

TV4 som även sänder de två andra stora dokusåporna "Robinsson" och "Big Brother" förstärker nu genren med "Farmen". 2001 blev "Farmen" TV4:s debutprogram i dokusåpakategorin och sändes till 2004.

– Realityserier har tagit sig tillbaka och blommat ut igen efter ett tag på låg varv. Det finns en hunger efter dem igen, säger Calle Jansson.

Sedan premiären har "Farmen" sänts i mer än 50 länder. I Sverige har programmet sänts i tre olika varianter, "Farmen" (2001-2003), "Farmen Afrika" (2004) och "Farmen Skärgården" (2004).

Vad det blir för variant i år eller var programmet ska spelas in någonstans vill inte Calle Jansson avslöja utan hänvisar till TV4. Han vill inte heller svara på när programmet ska sändas eller hur många program det blir.

– Det är ett programformat som kan sändas från en gång i veckan till flera dagar, säger Calle Jansson.

I Norge där serien har gått konstant sedan 2001 sänds programmet nu tre gånger i veckan.

"Farmen" är ett programformat som Strix tagit fram och beskrivs som en av bolagets största framgångar.

– Vi har länge hoppats och jobbat hårt för att en svensk kanal ska nappa på formatet igen. Det är en arbetsseger för oss, säger Calle Jansson.

Han nämner speciellt de personer han kallar för hemvändarna, Aino Jankert, Ylva Hultén och Tesso Akander, som sålt in programidén.

Programmet går ut på att ett antal deltagare får bo på en bondgård, utan el och rinnande vatten, i ett antal veckor. De ska leva som bönderna gjorde på 1800-talet. Varje vecka röstas någon av deltagarna ut för att till sist ha en vinnare. De mest kända deltagarna är ”Naken-Janne”, Özkan och ”Qristina med Q”.

Första programmet 2001 sågs av 1 010 000 personer, enligt MMS. Det var framför allt 15-39-åringar som var den största målgruppen.

Ikväll börjar en trailer att rulla i TV4, där man söker deltagare till programmet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev