Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Cissi Wallin om SVT: "Patetiskt ryggradslöst"

Publicerad: 24 september 2018, 07:49
Uppdaterad: 24 september 2018, 11:34

SVT har valt att stoppa ett program om abortfrågan i Polen med Cissi Wallin som programledare. Anledningen är att hon riskerar att åtalas för grovt förtal på grund av anklagelserna mot Fredrik Virtanen.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinSVTFredrik Virtanen

Det var i januari som medieprofilen Cissi Wallin spelade in ett SVT-program om abortfrågan i Polen.

Men eftersom hon nu riskerar att åtalas för grovt förtal efter att ha pekat ut den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen under metoo-rörelsen, har SVT beslutat att stoppa programmet.

Cissi Wallin berättade i ett Instagram-inlägg i slutet på förra veckan om hur programmet – som hon gjorde på frilansuppdrag för SVT – flertalet gånger har lagts på is av SVT. Bland annat då Cissi Wallin under våren kallades till polisförhör, samt då Uppdrag Granskning sände det uppmärksammade reportaget om anklagelserna mot Fredrik Virtanen.

Enligt Cissi Wallin själv menar SVT att det inte går att sända programmet om abortfrågan, då så mycket fokus ligger på henne i en annan fråga och att hon är en "för kontroversiell person".

I ett Instagraminlägg skriver Cissi Wallin: "SVT påstår alltså på fullaste allvar att man inte kan sända mitt program om abortfrågan och kvinnokamp i Polen eftersom det, citat 'skulle bli märkligt för publiken' eftersom jag senare i höst kanske kommer bli åtalad för grovt förtal (i en helt annan sak som inte är relaterad)..."

I ett annat inlägg kallar hon SVT:s agerande för "skrattretande patetiskt ryggradslöst".

Det har nu skapats en protestlista som uppmanar SVT att sända Cissi Wallins program. I skrivande stund har 892 personer skrivit under listan.

I ett mejl till Expressen skriver Anna Wilborg på SVT:s pressjour:

"Det är nu tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid, och eftersom programmet inte tar upp de frågor som allmänheten har till Cissi Wallin just nu skulle vår publicering bli märklig för publiken. Det hindrar inte att vi kan komma till ett annat beslut längre fram".

Här svarar SVT mer utförligt på Cissi Wallins kritik.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.