Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Christoffer Hjalmarsson: "Jag gick från att ha allt till ingenting"

Publicerad: 16 februari 2019, 07:00

Christoffer Hjalmarsson är under årets Riagala nominerad till årets prestation.

Foto: SVT

Under 2018 sändes serien "36 dagar på gatan" i SVT. Nu är Christoffer Hjalmarsson, som ligger bakom serien, nominerad till årets prestation och årets profil: "Jag är väldigt glad att serien får en knuff", säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

RiagalanSVT

I 36 dagar levde den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson som hemlös på Stockholms gator. Med sig hade han en videokamera och dokumenterade de erfarenheter han fick. Senare sändes en serie i sex delar i SVT under namnet “36 dagar på gatan”. I veckan var det precis ett år sedan han kom tillbaka igen efter sin tid på gatan. 

I år är han i den kommande Riagalan nominerad till årets prestation för serien. Christoffer Hjalmarsson har tidigare varit på uppdrag i krigshärjade områden runtom i världen. Resan till Ukraina år 2014 resulterade i vinst av årets bild 2015. Tre år senare, 2018, vann han även priset årets fotograf. 

– Jag fick ett mejl helt ovetandes om att jag var nominerad till årets prestation och årets profil. Det känns jättekul. Galor likt denna är en bra publiceringskanal. När en viss typ av tung journalistik framförs kan det leda till att betraktaren vänder blad, det vill säga att man inte mäktar med eller orkar titta på den. Men när den tunga samhällsjournalistiken premieras och prisas så lyfts det i ett positivt sammanhang, och då kan folk få upp ögonen på nytt för den typen av samhällsproblematik. Så jag är väldigt glad att serien får en knuff, säger han.

Du har varit ute i flera krigshärjade områden och nu levt på Stockholms gator i över en månad. Varför väljer du att utsätta dig själv för sånt här?

– När jag först fick frågan av ett produktionsbolag, som hänvisade mig till en norsk variant som gjorts, var min spontana tanke “nej, det här är inte min grej”. Men det var en lång boll innan detta stod klart. Det var också i samband med att jag höll på att bryta med min förra uppdragsgivare, Expressen. Så det var en naturlig väg att gå vidare och få göra något helt annat, säger han, och fortsätter:

– Det som gör att jag fortsätter med den här typen av jobb är att jag möter människor i olika situationer och får deras berättelser att berätta om. Det är ett stort privilegium att få ta del av deras sinnen. Det är nog den primära drivkraften till att jag gör det här. Men det är alltid en övervägning jag gör kring risker och så, speciellt med tanke på att man inte ska bli nyheten, utan att man ska skapa den. Det är alltid en balansgång. 

Fanns det någon tanke bakom att det blev just 36 dagar du var ute på gatan?

– Initialt kom vi fram till att jag skulle vara ute på gatan i 30 dagar. Men i slutändan blev det sex dagar till eftersom några historier kring de medverkande i serien inte var klara vi det tillfället. 

Hur var det att bo på gatan i över en månad?

– Det var såklart en fruktansvärd tid som många genomgår, speciellt i vinterkylan. Att i mitt fall gå från en person som har allting till att inte ha något alls är som en mental övertygelse för kroppen, att man måste försöka hitta en sovplats på ställen där man annars aldrig tänkt tanken på att man kan sova. Att bli berövad på sömn och att inte få äta och att hela tiden gå i sina egna tankar var mycket tufft. Men samtidigt är det otroligt vilka möten jag fick med andra människor.

Vilka insikter tog du med dig?

– Framförallt insikten av hur pass svårt det var. När jag varit ute på andra uppdrag utomlands eller i Sverige har jag alltid haft någon anhörig, en redaktion eller en kollega att bolla med när jag hamnat i utsatta situationer. Men att vara ensam på det här sättet var mycket mer komplext när det inte bara handlade om att vara fotograf och journalist, utan också redaktör och regissör för dagen. Detta samtidigt som jag hade sömnbrist och inte ätit ordentligt på flera dagar. Och samtidigt vara en människa och tänka rationellt när någon till exempel tagit en överdos. 

Har du fler projekt igång redan nu?

– Det är ingenting spikat just nu, vi får se vad som händer. En stor fråga är hur det gått för alla medverkande på gatan efter serien. Men det är bara en tanke och inget som är klart. Annars är jag nu anställd på SVT riksnyheter som fotograf och redigerare och gör jobb för bland annat Rapport. 

John Söderberg

Reporter

john.soderberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RiagalanSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.