fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Casten Almqvist: ”En morgon som präglats av stort allvar”

Publicerad: 20 april 2017, 13:24
Uppdaterad: 21 april 2017, 13:58

I en intervju med Dagens Media försvarar Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist det omfattande sparpaket som presenterades på torsdagen.


Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Nyhetsbolaget läggs ned, tv-kanaler skrotas, och flera lokalredaktioner avvecklas. Totalt ska 90 tjänster bort när Bonnier Broadcasting ska minska kostnaderna med 400 miljoner kronor på årsbasis.

Det bekräftade bolaget på torsdagen.

Men att det handlar om ett sparpaket vill Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist inte riktigt kännas vid.

– Det är just för att vi leder utvecklingen och har haft sådana framgångar – TV4 har sitt mest framgångsrika år hittills – och för att vi ska kunna fortsätta hålla i det trycket och blicken på framtiden som vi måste öka takten på vårt förändringsarbete. Det handlar om att förekomma istället för att reagera. Reagera gör man när man har förlorat och måste spara, säger Casten Almqvist till Dagens Media.

Omställningsprogrammet – som bolaget själva kallar förändringarna – genomförs enligt Casten Almqvist trots att ”alla viktiga pilar pekar uppåt”, både för C More och TV4. Han beskriver det som en ketchupeffekt där resultatet, efter att Bonnier Broadcasting förra året tappat både i omsättning och vinst, ser lovande ut för 2017.

Enligt Casten Almqvist är det framförallt är publikens förändrade beteende från traditionellt till digitalt tv-tittande som tvingar bolaget till snabbare omställningar än man tänkt sig. Omvärldsrisker med en ökad global konkurrens, ökade kostnader för sporträttigheter, i kombination med en ”inte fullt så snabb tillväxt för C More som planerat” bidrar också.

– Vi måste ligga två steg före snarare än ett. Min förhoppning är att det är tydligt att vi gör det här för att råda över vår framtid, och inte för att vi är under press just nu, för det är precis tvärtom.

Planen är att minska kostnaderna med 400 miljoner kronor på årsbasis.

– Vi ska permanent ligga på 400 miljoner kronor lägre från och med 2018. Vi kommer också behöva ha en snabbare och mer flexibel organisation.

Totalt ska cirka 90 tjänster på C More, TV4 och Bonnier Broadcasting bantas.

– Vi har framförallt letat efter dubbelarbete. Vi har haft en tendens att göra samma sak på flera ställen. Vi kommer därför att samordna flera avdelningar. Vi har också letat efter möjligheter att rensa i chefslager, säger Casten Almqvist om de planerade nedskärningarna.

En av förändringarna är att nyhetsproduktionen flyttas tillbaka in i TV4:s kärnverksamhet. Det innebär att Nyhetsbolaget som bolag avvecklas. 

– Nyhetsbolaget blir ett led för mycket. När det skapades fanns inte den interna beställarorganisation som finns idag. Därför lyfter vi tillbaka verksamheten och i samband med det gör vi en del förändringar, till exempel utvecklas en ny gemensam enhet för studio- och produktionsteknik för nyheter och sport. Förändringarna kommer i första hand inte att beröra journalistiken. De stora förändringarna kommer att ske för chefer och inom administration.

Var det rätt beslut att bryta ut verksamheten från början?– Absolut. Nyhetsbolaget skulle jag säga är en totalt succé med tanke på hur det såg ut 2012 när vi genomförde förändringen. Uppdraget är med beröm godkänt slutfört. Vi var en traditionell tv-broadcastingverksamhet när vi började och hade en mindre digital verksamhet. Därifrån, till var vi är idag, har verksamheten lyft sin journalistiska kvalitet till en helt ny nivå, säger Casten Almqvist.

Han tar TV4:s bevakning av det amerikanska valet, samt terrordåden i Paris och nu senast den fruktansvärda händelsen Stockholm som exempel på när han tycker att kanalen varit vassare än konkurrenterna.

– Vi har kommit upp till en enastående kvalitet som har drivits av användarna som vill ha mer och fler timmar. Det här beslutet är inte en recension av arbetet som lyfte först när Åsa Tillberg tog över. Däremot när vi tittar framåt på den beställarorganisation som finns internt, då blir strukturen med chefer och ledningsgrupper i vägen och bolaget i sig överflödigt.

På frågan om det råder konsensus internt om vilka förändringar som måste till, tänker han en stund innan han svarar:

– Jag får många olika reaktioner på det här. Vad jag tänker mest på är att försöka vara tydlig med varför vi gör det här, och visa respekt för de som berörs. Det som gör att jag inte riktigt svarar på frågan är att det är lite för tidigt att säga exakt vilka som kommer att påverkas. Om jag ska försöka ge någon slags kollektiv reaktion från kollegerna på Nyhetsbolaget så skulle jag möjligen säga att de är avvaktande positiva. Många verkar tycka att det låter spännande att få bli en del av innehållsredaktionen, som kommer att ledas av Viveka Hansson.

Finns det en oro för att produkten ska kompromissas?– Jag vill inte vara tolk för kollegerna, men vi har sagt att vi ska ta det här så långt det bara går utan att påverka programverksamheten och journalistiken. Det är allt annat vi har sett över.

Enligt Casten Almqvist går Bonnier Broadcasting in i en ny fas där journalistiken är ”helt bärande”. Samtidigt läggs flera lokalredaktioner ned. Redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall försvinner. Antalet riksreportrar ska minskas från 24 till 18.

Hur har ni resonerat när ni lägger ned lokalredaktioner?– Det korta svaret är att vi framförallt har försökt se över var det förekommer ensamarbete, det vill säga där reportrar sitter ensamma och arbetar. Att det inte är idealistiskt ur ett arbetsmiljöperspektiv är faktor vi har haft med i bakhuvudet, samt att vi rent geografiskt lagt upp det så att det ska vara möjligt att täcka de orter som vi nu lämnar från de platser där vi finns kvar. Det ihop med behovet vi upplever från publiken har gjort att vi landat i de här orterna. Vi kommer fortfarande ha 18 riksreportrar, vilket är helt unikt att ett kommersiellt bolag har så många reportrar över hela Sverige.

– Men det är förstås tråkigt och en tragedi för de som berörs. Jag vill samtidigt understryka att vi har lyckats med det vi sa att vi skulle göra, vilket var att satsa på de lokala berättelserna i den nationella bevakningen. Vi har ökat mängden lokala inslag rejält och ligger högre än SVT när det gäller representation av lokala nyhet i de nationella sändningarna.

Är det här början på fler förändringar?– Vi har sedan flera år tillbaka gjort mängder av förändringar och omställningar. För oss är den här transformeringsresan ständigt pågående. Vi kommer fortsätta att återuppfinna oss själva. Det här är ett, om än ovanligt stort, exempel på det. Sedan att det dessvärre berör väldigt många är väldigt tråkigt.

Hur långt sträcker sig strategin?– Vi har en fyraårsplan som vi uppdaterar hela tiden och som blir klar i september varje år, men egentligen går det inte att spana så långt. Det går att ha hypoteser, men vi har lärt oss att vi hela tiden måste justera planen vi stakar ut. Den höga förändringstakt vi tyckte att vi hade tagit höjd för har, framförallt när det gäller förflyttningen från linjärt till digitalt, har gått ännu snabbare än vi kunde förutse. Samtidigt är det överraskande i vilken hastighet C More och TV4 Play växer, och även hur stort intresse det finns för att kombinera linjär med digital annonsering.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev