Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Carina Bergfeldt till SVT

Publicerad: 14 mars 2016, 07:51
Uppdaterad: 14 mars 2016, 09:43

UPPDATERAD. Lämnar Aftonbladet för att flytta till Washington.


Carina Bergfeldt, en av Aftonbladets mest profilerade reportrar, lämnar tidningen efter drygt tio år för att bli SVT:s korrespondent i USA. Hon ska bland annat bevaka presidentvalet och flyttar till Washington i juni.

– Jag känner mig som prins Daniel: jätteglad, jätterörd, skräckslagen och nervös. Det ska bli skitkul. Jag har varit på Aftonbladet i 10 år, 1 månad och 27 dagar. Jag brukar säga att Aftonbladet är mitt längsta förhållande och största kärlek. Ingen annan har stannat kvar så länge. Jag har världens bästa jobb och helt plötsligt blir jag erbjuden ett jobb jag drömt om sedan jag klev in på Journalisthögskolan, säger Carina Bergfeldt till Dagens Media.

Carina Bergfeldt har vunnit flera priser och tilldelades Stora journalistpriset i kategorin ”Årets berättare” för sin bevakning av massakern på Utøya 2012.

Vad ser du mest fram emot?

Jag ska flytta till Washington. Mitt bevakningsområde är Kanada, Nordamerika och en bit in i Latinamerika. Jag har varit där och skrivit så mycket för Aftonbladet – jag har hängt med Ku Klux Klan, jag har bevakat valet när Obama vann och jag har skrivit om dödsstraff. I den delen av världen finns så mycket att berätta om och att få göra det i ett helt nytt medium känns så jättekul.

Vad kommer du att sakna mest från Aftonbladet?

– Människorna, men också kvällstidningsmentaliteten. Jag kan gå till min chef och säga: ”Vad tror du om att jag åker till Kanada och skriver om försvunna indianflickor?” ”Ja åk du”. Det är få arbetsplatser i Sverige som ger sina medarbetare de möjligheterna. Det hoppas jag ta med mig till SVT.

Aftonbladets redaktionschef Håkan Andreasson ser gärna att hon kommer tillbaka.

– Carina Bergfeldt har gjort ett fantastiskt jobb som reporter och krönikör på Aftonbladet. Nu går hon vidare till ett av journalist-Sveriges mest prestigefyllda jobb. Jag är säker på att hon kommer sätta ett rejält avtryck direkt. När hon kommer hem igen får hon gärna komma tillbaka till sin familj på Aftonbladet, säger han i ett pressmeddelande.

Carina Bergfeldt efterträder Erika Bjerström.

– Carina Bergfeldt har stor erfarenhet av att arbeta som journalist i det amerikanska samhället och har förmåga att komma nära de människor hon möter i sina reportage. Hennes personliga berättande i krönikor, filmer och böcker har fångat en stor publik och jag är glad att välkomna Carina till SVT, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT Nyheter, till den egna sajten.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.