Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Carina Bergfeldt om dådet i Las Vegas: "Visste att det var rekord"

Publicerad: 2 oktober 2017, 13:53
Uppdaterad: 4 oktober 2017, 06:13

Bild 1/2  

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt är på väg till Las Vegas där minst 50 personer har omkommit och flera hundra skadats i USA:s dödligaste masskjutning i modern tid. "Jag är inte ett dugg bekymrad för min egen säkerhet", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

SVT

Minst 50 personer har dödats och över 400 skadade har förts till sjukhus sedan en gärningsman öppnat eld mot festivalbesökare i Las Vegas. Dådet som inträffade på söndagskvällen lokal tid beskrivs som ett av det brutalaste och dödligaste i USA:s moderna historia.

En av de journalister som är på väg till platsen är SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt, som är stationerad i Washington. För Dagens Media berättar hon att hon fick reda på händelsen genom att hennes danska pojkvän Jesper Zølck väckte henne på natten.

– Han är journalist på danska TV2 och följde nyhetsflödet därifrån, säger Carina Bergfeldt.

Vid den tidpunkten hade SVT ännu inga planer på att skicka henne till platsen, eftersom det var för tidigt i utvecklingen för att veta omfattningen.

– Jag kollade direkt när första direktplanet gick men insåg att det skulle landa mitt i Rapport. Det är ju det svåra med att bevaka det här landet, det är sådana avstånd och man måste samtidigt tajma in svenska sändningar eftersom det är därför jag är här.

– Men jag hade på CNN och när sheriffen vid 06-tiden sa 50 döda förstod jag att det bara var att boka plan. Jag har tyvärr bevakat många masskjutningar och visste att det därmed var nytt amerikanskt rekord, vilket är en fruktansvärd mening att yttra.

Vad kommer du att göra på plats i Las Vegas?

– Jag kommer att liverapportera i Morgonstudion, i Rapport och i Aktuellt. Jag ska också skriva till webben och prata med människor på plats.

Hur tänker du kring din säkerhet?

– Jag är inte ett dugg bekymrad för min egen säkerhet. Det är min erfarenhet att få ställen på jorden är säkrare än platser som precis utsatts för den här sortens händelser. Däremot är det alltid jobbigt att som journalist närma sig människor i chock och sorg, man måste vara väldigt varsam och lyhörd.

På vilket sätt skiljer sig rapporteringen kring dådet i USA jämfört med Sverige?

– Här är det överallt, hela tiden, nu, vilket inte är så konstigt. Kanalerna här har ju dygnet runt-bevakning på ett helt annat sätt, och människor stationerade i hela landet. Jag menar, jag åker dit så fort jag bara kan och ändå är jag inte där förrän i morgon bitti svensk tid.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.