Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Canal Digital: ”Glesbygden kommer inte att få minskat tv-utbud – tvärtom”

Publicerad: 25 november 2013, 11:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:55

Canal Digital tillbakavisar programbolagens påståenden om vad som händer om mobila tjänster släpps in i 700-bandet.


Dagens Media har i flera artiklar berättat om striden om det så kallade 700-frekvensbandet, som är det enda frekvensområdet i Teracoms marknät som fortfarande är helt vigt åt distribution av digital-tv.

Just nu pågår en strid mellan telekombranschen och tv-industrin om huruvida 700-bandet ska öppnas för annat än marksänd tv, exempelvis mobila tjänster, eller inte.

I diskussionerna har röster höjts om att en försvagning av marknätet skulle resultera i ett duopol, där Telia och Com Hem gör upp om marknaden.

Det påståendet tillbakavisas bestämt av Canal Digitals vd John Nordin.

– De tv-bolag som ser risk för duopol har inte tagit hänsyn till att det finns många andra iptv-leverantörer än Com Hem och Telia, säger han till Dagens Media, och fortsätter:

– Framförallt finns det även två satellitoperatörer: Canal Digital och Viasat. Vi kan dessutom erbjuda 100-procent täckning i hela landet, således högre täckningsgrad än vad marknätet erbjuder idag.

John Nordin är också kritisk till påståendena om att tv-tittarna i glesbygden riskerar att få ett betydligt mindre tv-utbud, en åsikt som bland annat har framförts av TV4-Gruppen.

Det finns inget demokratiskt problem, glesbygden kommer inte få minskat tv-utbud. Snarare tvärtom, säger han.

– Canal Digital har redan idag ett mycket större tv-utbud än vad marknätet, med sina kapacitetsbegränsningar, kan erbjuda. Med det hd-skifte vi står inför så är inte marknätet den bäst lämpade distributionsformen för framtidens tv.

Även MTG, som äger Viasat, är positivt till att 700-bandet används till en utbyggnad av mobilt bredband.

– Frekvensutrymmen är en naturrresurs. Det är väldigt begränsande att använda det till marksänd tv, om man i stället kan öppna upp för en bredbandsutbyggnad. Utvecklingen går mot det öppna internet, har Per Lorentz, presschef på MTG, tidigare sagt till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev