Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Calle Jansson startar produktionsbolag med Alexandra Rapaport

Publicerad: 16 oktober 2017, 13:00
Uppdaterad: 16 oktober 2017, 14:12

Alexandra Rapaport, Birgitte Wännström och Calle Jansson är grundarna bakom nya produktionsbolaget Bigster. Namnet bygger på Birgitte Wännströms smeknamn "Bigster".

UPPDATERAD. Startar Bigster tillsammans med skådespelaren Alexandra Rapaport och producenten Birgitta Wännström. "Alla skriker efter mer innehåll idag men ekvationen går inte ihop", säger Calle Jansson.


Ämnen i artikeln:

Calle Jansson

Discovery Networks förre kanaldirektör, Calle Jansson, startar produktionsbolaget Bigster tillsammans med skådespelaren Alexandra Rapaport och producenten Birgitta Wännström.

Tillsammans ligger trion sedan tidigare bakom dramaserien "Gåsmamman" och nu ska de producera plattformsoberoende innehåll inom drama, humor och underhållning.

Produktionsbolaget arbetar för närvarande med sin första produktion för den svenska marknaden och två andra projekt är under utveckling. Tydliga historier och starka karaktärer är utgångspunkterna i bolagets projekt.

Hur kommer det sig att ni startar produktionsbolag nu när det är så hård konkurrens inom branschen?

– Ja, man kan fråga sig om branschen behöver en till aktör, men svaret är ett givet ja. Vi ser att kostnadseffektiva bolag med rimliga löner tar större marknadsandelar. Som nystartat bolag har vi fördelen att inte vara en stor organisation. Vi kommer vara väldigt engagerade och ”hands on” och kommer kunna konkurrera med vår erfarenhet och kunskap, säger Calle Jansson till Dagens Media.

Calle Jansson menar att ekvationen mellan efterfrågan på innehåll och produktionsbolagens överlevnad i dag inte riktigt går ihop – och där är mindre och kostnadseffektiva bolag nyckeln.

– Alla skriker efter mer innehåll idag men ekvationen går inte ihop. Det tenderar att bli blodigt och ur askan reser sig nya aktörer. Jag har själv fascinerats över hur många mellanchefer det finns och tillsätts. Någonstans tror vi, om än möjligen naivt, att vi genom hög kvalitet, kunskap och genom att vara kostnadseffektiva har ett existensberättigande.

Än så länge kan inte Calle Jansson berätta så mycket mer om de tre pågående projekten. Men han kan avslöja att det är skrivna produktioner inom genren drama och humor. Produktionerna har alla Sverige som bas men Calle Jansson menar att det blir allt viktigare att arbeta mot en nordiskt marknad och inte bara mot Sverige.

– Vi måste producera mer innehåll tillsammans och skapa berättande med ett nordiskt anslag. För att fler ska ha möjlighet till uppsidor på beställarsidan så behöver kostnaderna fördelas på fler aktörer.

Hur ska ni möta konsumenternas hårda krav på bra innehåll idag?

– Det är en smärtsam process, det är en krock mellan gammalt och nytt. Vi måste ha passion och innehållet måste vara tydligt med starka karaktärer. Gåsmamman har det, det finns en tydlig historia, en stark kvinnlig huvudroll kopplat till vardagsbrottslighet som illustreras av en tvåbarnsmorsa, säger Calle Jansson och fortsätter:

– I nästa steg gäller det att ta in nya medarbetare. Vi står inför ett generationsskifte, det finns extremt duktigt folk men det är svårt att ta sig in i produktionsbranschen idag. Vi börjar från ett blankt blad och har möjlighet att "tanka in" de vi vill.

Bigster håller till i lokaler på Pampasområdet i Stockholm och som operativ chef har man tagit in Stina Meyer som senast kommer från Endemol Sweden.

Produktionsbolaget är självfinansierat och ska enligt trion vara oberoende.

Om grundarna:

Alexandra Rapaport:Kreativ chef för drama och humorVinnare av Kristallen 2017 för bästa kvinnliga skådespelare för sin roll som Sonja i "Gåsmamman". Anställd på Dramaten. Kommer att fortsätta arbeta som skådespelare parallellt med sitt uppdrag som kreativ chef på Bigster.

Calle Jansson:StyrelseordförandeKommer närmast från Discovery Networks Sweden, där han varit kanaldirektör och rådgivare och har fortsatt en nyckelroll i Eurosports sändningar av OS i Pyeongchang 2018. Innan dess var han vd för produktionsbolaget Strix Television och grundare av Strix Drama, med verksamhet i fem länder. 

Birgitta "Bigster" Wännström:DramachefHar en bakgrund på SVT och Jarowskij och jobbat med ett flertal större drama- och underhållningsprogram, bland andra producerat "Maria Wern" och "Gåsmamman". Tar med sig en rad projekt från det egna bolaget Mountaindog. Har i kraft av sitt smeknamn namngett Bigster.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Calle Jansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.