Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

C More stämmer Swefilmer-grundaren

Publicerad: 6 Februari 2018, 13:16
Uppdaterad: 6 Februari 2018, 13:59

Foto: Baldur Bragason/TV4

UPPDATERAD. C More kräver 5 miljoner kronor per Beck-film av Swefilmer-grundaren, rapporterar Breakit. "Det handlar om grov organiserad brottslighet", säger Johan Gustafsson, chef för företagskommuniktion på Bonnier Broadcasting.


Ämnen i artikeln:

SwefilmerC MoreBonnier

I våras dömdes 27-åringen bakom Swefilmer till tre års fängelse. Filmbranschen överklagade däremot domen eftersom den åtalade och medåtalade slapp betala nästan tio miljoner kronor i skadestånd till Nordisk film för påstådd illegal spridning av film.

Bonnierkoncernens bolag C More väljer nu att starta upp en egen rättsprocess mot 27-åringen, rapporterar Breakit. Kraven lämnades in i form av en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt den 30 januari.

Summan är beräknad utifrån fyra Beck-filmer som ska ha lagts upp på Swefilmer.

27-åringen sitter för närvarande häktad. Rättegången mot honom i hovrätten i det stora Swefilmer-målet startar den 20 februari. Han har överklagat domen, då han anser att han är oskyldig.

Henrik Ponten från Rättighetsalliansen, som specialiserat sig på frågor kring piratkopiering, driver tvisten för C Mores räkning.

Johan Gustafsson, chef för företagskommuniktion på Bonnier Broadcasting, förklarar för Dagens Media varför C More väljer att stämma grundaren.

– Jag tror många fortfarande lever i illusionen att Swefilmer och dylika sajter drivs från mamma och pappas källare av ideologiskt övertygade tonåringar. Det är fel, det handlar om grov organiserad brottslighet där bland annat vårt innehåll genererar mångmiljonintäkter och används för att marknadsföra annan kriminell verksamhet som exempelvis pirattillverkade läkemedel. Men det finns också undersökningar som visar att konsumenter har svårt att skilja på vad som är lagliga och olagliga sajter och det är bra att den frågan kommer upp i ljuset, säger han.

Hur påverkar piratsajter C More som streamingtjänst?

– I förlängningen påverkar det såklart våra möjligheter att utveckla och finansiera nya svenska dramaserier eller producera den bästa sporten.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SwefilmerC MoreBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.