onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

C More och Viaplay-konflikten påverkar Telias resultat

Publicerad: 26 januari 2023, 07:25

Foto: Janne Næss + Jesper Frisk/Di/TT

Trots ökade digitala annonsintäkter redovisar affärsområdet Tv och Media minskat resultat, det står klart när Telia redovisar siffror för 2022. Samtidigt lyfter vd och koncernchef Allison Kirkby att fokus ligger på att C More ska slås samman med TV4 vid slutet av 2023.

Ämnen i artikeln:

TeliaViaplayToppnyheter förmiddag

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I sin senaste bokslutskommuniké konstaterar Telia att annonsintäkterna för affärsområdet Tv och Media planade ut som väntat på grund av makroekonomiska faktorer. 

Även om TV4 Play, enligt Telia, tog marknadsandelar från de globala jättarna och de digitala annonsintäkterna växte med 17 procent och TV4 därmed redovisade sitt mest lönsamma år någonsin minskade EBITDA. 

Anledningen till tappet förklaras med lägre betal-tv-intäkter och något högre innehållskostnader. Som bekant har det gått trögt för betaltjänsten C More länge och planen är att allt innehåll från C More ska föras över till TV4 Play i Sverige och MTV Katsomo i Finland. 

”Miljön för betal-tv är fortfarande utmanande och därför är vår nya organisationsstruktur, vilken bygger på vår styrka inom linjära och digitala annonser och siktar på att helt slå samman C More med TV4 till slutet av 2023, en nyckelprioritet”, skriver vd och koncernchef Allison Kirkby, i bokslutskommunikén. 

En ny ledningsgrupp bildades efter det att Mathias Berg tillträtt som vd och fokus ligger på att konsolidera C More med TV4. 

LÄS OCKSÅ: Åsa Sjöberg lämnar TV4 efter 24 år – TV4 presenterar ny ledningsgrupp

Under det fjärde kvartalet redovisade Tv och Media en nettoomsättning på 2 567 miljoner kronor (2 594 miljoner kronor). På helåret redovisade affärsområdet en nettoomsättning på 8 829 miljoner kronor (8 648 miljoner kronor). 

Det justerade rörelseresultatet landade på -299 miljoner kronor (-174 miljoner kronor) för fjärde kvartalet. Helårsvis landade det justerade rörelseresultatet på -507 miljoner kronor (99 miljoner kronor).

Rörelseresultatet landade i sin tur på -633 miljoner kronor (-183 miljoner kronor) för det fjärde kvartalet medan affärsområdet redovisade ett rörelseresultat på -847 miljoner kronor under helåret (13 miljoner kronor). 

I förra veckan flaggade Telia för att det fjärde kvartalet och helåret 2022 kommer att belastas av icke kassaflödespåverkande nedskrivningar av goodwill. Nedskrivningarna gäller bland annat varumärket C More där Telia har gjort en nedskrivning på 316 miljoner kronor. 

Antalet SVOD-abonnemang ökade något under 2022, från 771 000 under 2021 till 785 000. Antalet abonnenter är detsamma för det fjärde kvartalet. 

Telia som helhet rapporterar ett justerat rörelseresultat (EBITDA) på 7 374 miljoner kronor under det fjärde resultatet, vilket är sämre än väntat. Det rapporterar Di som refererar till Infronts analytikersammanställning. Väntat var ett rörelseresultat på 7 462 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Mathias Berg ska leda TV4 in i nästa transformation: ”Vi har våra bästa år framför oss”

Det justerade rörelseresultatet påverkas delvis av högre energikostnader men den rekordlånga tv-konflikten med Viaplay har också påverkat resultatet.

”Dock påverkade den tillfälliga förlusten av Viaplay, innan det nya distributionsavtalet slöts i början av december, intäkterna i kvartalet och den bromsade även vår förmåga att justera priser”, skriver Allison Kirkby. 

Styrelsen föreslår att utdelningen sänks till 2,00 kronor per aktie, jämfört med 2,05 kronor förra året. 

Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet ökade från 23 380 miljoner kronor till 24 261 miljoner kronor, en ökning på 3,8 procent. 

Telia som helhet:

Källa: Telias bokslutskommuniké januari–december 2022.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev