Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Branschkritik mot Kristallen

Publicerad: 31 Augusti 2009, 12:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

SVT:s dominans gör att Kristallen kan förlora sin betydelse. Samtidigt får juryn kritik för att premiera gamla favoriter istället för nytänkande, enligt flera bedömare.


Det blev, i vanligt ordning, storslam för SVT i årets upplaga av Kristallen. Public Service-bolaget tog hem 11 av 13 kategorier och nu varnar branschföreträdare för att tävlingens betydelse är på väg att vattnas ur.

– Det är klart att det inte bra för priset i sin helhet när SVT dominerar så mycket, säger Andres Knave, programdirektör på MTG TV.

SVT dominerade inte bara bland kanalerna - även produktionsbolagen fick storstryk. Av de vinnande bidragen producerades endast ett program av ett externt bolag. Det var Nordisk Film som vann pris för SVT:s barnprogram Häxan Surtant.

Enligt Anders Knave är det dock inte ett underbetyg till produktionsbolagen.

– Nej, det är naturligt med tanke på att SVT vinner så många priser, de är sparsmakade med att lägga ut produktioner på andra. Den svenska tv-branschen mår bra och har många kompetenta produktionsbolag, säger han.

Anders Knave får medhåll från Robert Aschberg, som vann Kristallens hederspris.

– Det finns produktionsbolag som gör högkvalitativa program. Men sen ligger det i sakens natur att kulturella och intellektuella program produceras inhouse. Produktionsbolag sysslar mer med kommersiella grejer. Men det betyder inte att kommersiellt är dålig, säger han.

Lars Beckung, programchef på Kanal 5, fyller i:

– Det är en bedömningsfråga vad som är kvalitet. Men resultatet visar att det är lite skevt och speglar inte riktigt tittandet. En sådan här gala måste inte spegla tittandet men det måste ligga lite i linje med det, annars finns en risk att det blir en smal elitgala.

Kristallen ska enligt stadgarna belöna originalitet och ett "exceptionellt gott hantverk" inom tv-branschen. Men också nytänkande. Samtidigt vann format som "Antikrundan", "På Spåret" och "Kobra", knappast några nya produktioner på marknaden.

– Jag tror att jurymedlemmarna röstade på de program som de själva tycker är bäst istället för att premiera nytänkande inom branschen eller fundera över vad tittarna uppskattar, säger Karin Stjärne, vd på Nordisk Film, som alltså vann en Kristall.

 Hon säger att tävlingen skulle tjäna på mer transparens i hur juryn sköter sitt arbete.

– I och med fredagens resultat vore det bra om Kristallen offentliggör vilka som har röstat och även blir tydligare med vilka som får rösta,  hur bedömningen går till och vad man vill med priset. Just nu pågår en olycklig ryktesspridning i branschen om att det här inte har skötts på ett korrekt sätt och att det bara är SVT som röstar, vilket inte stämmer, säger hon.

Kristallen kostar naturligtvis pengar för kanalerna. Trots SVT-dominansen säger konkurrenterna att man vill ha kvar galan.

– Det är viktigt för branschen att ha ett organ som Kristallen. Men det är klart att det hade varit roligare om vi hade vunnit fler priser, säger Anders Knave.

Karin Stjärne säger att Kristallen är särskilt viktig för produktionsbolagen:

– Kanalerna har tittarsiffror att se till. Det vore en katastrof för produktionsbolagen och våra producenter om priset lades ned. Kristallen är särskilt viktig för oss eftersom det är det enda sättet att premiera producenterna.

 Vad ska de andra kanalerna och produktionsbolagen gör för att bryta SVT:s dominans?

– Man får väl bli bättre. Man kan inte skylla på SVT, det är möjligen juryn som väljer programmen, säger Robert Aschberg.

Martin Schori

Synnöve Almer

Camilla Olsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.