Rörligt
Branschen gläds åt kulturministerns förslag: ”En milstolpe”
Publicerad: 29 maj 2020, 11:20
Medieombudsman Ola Sigvardsson och Anna Körnung, Utgivarnas ordförande, välkomnar regeringens förslag om ökat ansvar för Medieombudsmannen.
Foto: Press / Janne Næss
Regeringens förslag om utökat ansvar till Medieombudsmannen, välkomnas av branschen: ”Det kommer underlätta för alla som anser sig illa behandlade av medierna”, säger Ola Sigvardsson.
I ett debattinlägg på Dagens Media tar Kulturminister Amanda Lind upp en fråga som får gehör i mediebranschen.
Regeringen, skriver Amanda Lind, har föreslagit att public service helt ska uppgå i mediernas självreglerande etiska system när det gäller respekt för enskildas privatliv. Detta för att det ska bli lättare för enskilda personer att veta var man ska vända sig för prövning i de fall där media kan ha kränkt någons personliga integritet. Hittills har Granskningsnämnden prövat anmälningar om intrång i privatlivet i radio och tv. Framöver ska det enligt förslaget vara Medieombudsmannen som gäller, oavsett medieslag.
– Den stora fördelen är att det blir tydligare och lättare för allmänheten att vända sig till en instans, Medieombudsmannen, om man som privatperson känner sig kränkt. Beskedet i dag är också ett kvitto på att nya Medieombudsmanen gjort ett mycket gott arbete på ett förtroendeingivande vis, skriver Anna Körnung, ordförande för Utgivarna, som varit en drivande kraft i att reformera systemet.
Sedan årsskiftet finns det ett samlat, medieetiskt system i Sverige. Det består av Medieombudsmannen (MO), och Mediernas Etiknämnd. I systemet ingår sedan tidigare tidningar och tidskrifter, men nu också SVT, SR, UR och TV4.
Programbolagen granskas emellertid även av Granskningsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv. Det innebär att samma publicering kan anmälas till båda instituten – vars beslut skulle kunna skilja. Det är för att undvika det regeringen nu föreslår att ansvaret läggs på MO.
Medieombudsman Ola Sigvardsson kommenterar förslaget:
− Det är en milstolpe för det medieetiska systemet. Beslutet visar att det finns ett starkt förtroende vår verksamhet – och det kommer underlätta för alla som anser sig illa behandlade av medierna. Råkar du illa ut är det MO du ska vända dig till.
Ola Sigvardsson, som tidigare var pressombudsman, har verkat för den här förändringen sedan 2011, och gläds nu av att den blir av.
– Beslutet visar att mediernas ambition att hålla rent framför egen dörr genom självreglering är framgångsrik.