Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Böter för recension av Zlatan-bok

Publicerad: 22 januari 2013, 10:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

SVT får böta 50 000 kronor för Björn Ranelids recension av boken "Jag är Zlatan", efter att Granskningsnämnden drivit fallet vidare till förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

I mars förra året fälldes SVT av Granskningsnämnden, GRN, för otillbörligt gynnade efter ett inslag i "Sportnytt" där Björn Ranelid recenserade boken "Jag är Zlatan".

Anledningen var att GRN ansåg att boken fått alldeles för mycket uppmärksamhet. Under inslaget, som i sin helhet var cirka 4 minuter långt, syntes boken i bild under 2 minuter och 50 sekunder.

GRN har därefter drivit fallet vidare till förvaltningsrätten, för att kunna ta ut en så kallad "särskild avgift" på 50 000 kronor.

Förvaltningsrätten går nu på GRN:s linje och anser att längden på det aktuella inslaget inte varit motiverat och att det därför innebär ett otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse. SVT får därför böta 50 000 kronor för inslaget.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.