Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Bojkott bakom SVT:s ursäkt till Expressen

Publicerad: 16 januari 2015, 10:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

I ett blogginlägg påstod SVT-medarbetaren Joakim Lamotte att Expressen och Aftonbladet uppmuntrade våldsamheter under Husby-kravallerna. Nu, två år senare, ber SVT om ursäkt. Här är anledningen.


Det var i samband med Husby-kravallerna i maj 2013 som Joakim Lamotte, då frilans för SVT, skrev ett privat blogginlägg där han publicerade uppgifter om att Expressen och Aftonbladet ska ha betalat ungdomar för att bränna bilar.

Blogginlägget fick ett mycket stort genomslag – men dess innehåll dementerades kraftigt av tidningarnas chefredaktörer Thomas Mattsson och Jan Helin.

Nu, två år senare, ber SVT alltså om ursäkt. Det berättar Thomas Mattsson på sin blogg.

" Nu har SVT till sist bett om ursäkt för att Joakim Lamotte spred lögner om Aftonbladet och Expressen", skriver Thomas Mattsson och fortsätter:

" Utan bevis, utan att ens fråga tidningarna och ge oss chansen att korrigera felet, spred han detta rykte som upprörde många och som därmed ökade hotbilden mot våra utsända journalister".

I mejlet, som Thomas Mattsson återger i sin blogg, skriver Mette Friberg, ansvarig utgivare för SVT bland annat att:

" Jag förstår att du blev förbannad när du, för snart två år sedan, läste blogginlägget som påstod att Expressen och Aftonbladets medarbetade arbetade med ojusta metoder i Husby" .

Mette Friberg uppger för Dagens Media att hon varit i kontakt med Thomas Mattsson flera gånger sedan blogginlägget skrevs.

– Han har krävt en ursäkt medan jag har känt att jag inte riktigt kan ursäkta en annan persons publicering, säger hon.

Att en skriftlig ursäkt kommer just nu har enligt Mette Friberg en alldeles särskild förklaring.

– Thomas Mattsson har svarat med att han och hans medarbetare inte vill medverka i "Debatt". Då känner jag någonstans att visst, jag håller med dig Thomas, jag skulle också bli förbannad på ett sådant inlägg, även om det inte har något med SVT att göra, säger hon och fortsätter:

– Jag har frågat vad mer jag kan göra och tänkte att nu prövar jag den här vägen, att skicka ett mejl. Och det löste ju det.

Expressen har alltså bojkottat "Debatt" på grund av detta, det låter lite annorlunda?

– Ja det är lite annorlunda.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej det har jag aldrig varit.

Thomas Mattsson är nöjd över att SVT nu ber om ursäkt för Joakim Lamottes "falsarier".

– Jag tycker att det är positivt att SVT markerar att det inte är okej att en frilansmedarbetare skadar förtroendet för journalistiken och utsätter andra redaktioners reportrar och fotografer för ökade risker. Man hade gott kunnat be om ursäkt för Joakim Lamottes lögner tidigare, men den viktiga signalen nu – och det ska Mette Friberg har ett erkännande för – är att SVT beklagar det som skedde och den ursäkten hedrar SVT, säger han till Dagens Media.

Har Joakim Lamottes blogginlägg påverkat förtroendet för Expressen?

– Man ska väl förhålla sig till det "Hot Lamotte", som han kallar sig, påstår med ett visst källkritiskt sinne, men om det stämmer att han hade 400 000 visningar av sin blogg så var ju hans påståenden ett fruktansvärt övergrepp på alla journalister som från olika medier var på plats i Husby och som försattes i hotfulla situationer och utsattes för stenkastning.

Mette Friberg säger att du och dina medarbetare bojkottat "Debatt" för att ni inte har fått en officiell ursäkt, stämmer det?

– Jag tror inte att jag har använt uttrycket "bojkott", men vi har kanske inte prioriterat en redaktion vars medarbetare ljög om våra kollegor och försatte dem i fara. Men nu är detta utrett med SVT, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Joakim Lamotte sökte uppmärksamhet och fick det, men om han lärt sig något om publicistik så ångrar han sig naturligtvis idag. Tids nog kommer han säkert att mogna och be om ursäkt han med, och då kommer vi som reagerade att acceptera det och gå vidare och så hoppas vi att detta inte sker igen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev