Birros rullstolsincident var TV3-sketch

Han kände sig hotad av en flicka i rullstol som bad om hjälp och sedan reste sig och gick. Nu visar det sig att Marcus Birro hamnat mitt i inspelningen av Jarowskijs nya programserie ”Varning för barn”.

I en uppmärksammad krönika i Expressen i förra veckan sade sig Marcus Birro ha förlorat sin tro på mänskligheten, efter att en rullstolsburen flicka, flankerad av ”utländska män i träningsbyxor”, först bett honom om hjälp för att sedan resa sig ur rullstolen och gå.

Krönikan väckte hätska reaktioner som i sin tur ledde till en omfattande mediedebatt om näthatet i anonyma artikelkommentarer på mediesajter och i sociala medier.

Nu visar det sig att händelsen, som fått Marcus Birro att hädanefter ”avfärda alla härjade män från Östeuropa som kriminella”, var en tv-inspelning.

Flickan i rullstolen skulle bli ett dolda kameran-inslag i programserien ”Varning för barn” som ska sändas i TV3 i vår.

– Det här är ett av många bus vi gör, säger Max Lagerbäck, presschef på MTG TV.

Visste ni att Marcus Birro skulle gå förbi?

– Absolut inte. Folk kom och gick och han var en av dem som kom och gick.

Ett flertal personer utsattes för blåsningen under dagen.

– Som jag har förstått det så reagerade de flesta med förvåning och med skratt. Som alla ser verkar Marcus Birro ta det väldigt lugnt. Vad som händer på insidan hos honom vet vi inte, men utåt är det inga stora gester, säger Max Lagerbäck.

På plats fanns, förutom flickan, fyra medarbetare - två män och två kvinnor - från produktionsbolaget Jarowskij. Men klippet med Birro kommer inte att visas i programmet.

– Med tanke på att det aldrig blev någon reaktion från Marcus Birro ska vi inte använda klippet i serien, säger Max Lagerbäck.

"Varning för barn" har premiär under vecka 9 på TV3.

Dagensmedia.se söker Marcus Birro.

Martin Schori

Publicerad 2011-01-24 14.13Uppdaterad 2015-12-06 15.23

Dela artikeln: