onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Bert Sundström: "Jag skulle göra det igen"

Publicerad: 6 juli 2011, 11:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:05

SVT:s korrespondent Bert Sundström, som blev svårt misshandlad på uppdrag i Kairo i vintras, tänker fortsätta att rapportera från stridsområden. "Det behövs svenska journalister på plats för att kommunicera med den svenska publiken", säger han.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Bert Sundström har fortfarande men från den grova misshandel han utsattes för när han attackerades på gatan i Kairo.

– Jag är nästan okej, men jag är lam på några ställen i ansiktet och balanssinnet är rubbat, sade han vid TU:s och Sveriges Tidskrifters seminarium om journalistik i krigszoner.

Men om SVT bad honom att bege sig till en krigzon igen för att rapportera, skulle han säga ja.

– Ja, det skulle jag. Jag satt på planet till Islamabad när Bin Ladin hade skjutits eftersom jag var den enda journalisten med visum till Pakistan, sade Bert Sundström.

Trots utvecklingen där mediehusen spenderar allt mindre pengar på utrikeskorrespondenter, hoppas Bert Sundström att svenska medier fortsätter att skicka folk till stridszoner.

Det behövs svenska journalister för att kommunicera med den svenska publiken, säger han:

– Vi skulle kunna skriva kontrakt med CNN och använda deras material, eller använda Youtube-klipp, men då skulle vi tappa den viktiga funktionen att analysera och föra ut budskapet till publiken. Om det försvinner kommer det att bli svårare att förstå världen.

Bert Sundström gav internationella medier en rejäl känga för det bristande intresset för diktaturer som Libyen, Egypten och Tunisien innan revolutionerna bröt ut.

– Nu rapporterar vi om stridigheterna, men vi bryr oss inte om de viktigaste frågorna - det som ligger bakom konflikterna. Som att vattnet håller på att sina och att många inte kan ta sig ur fattigdomen.

Under konflikterna i slutna länder som Libyen, Syrien och Jemen får internationella medier i hög grad förlita sig till information från bloggare och nätaktivister, som befinner sig inne i landet och kan rapportera på plats.

En av dem är Afrah Nasser från Jemen som driver en blogg som CNN pekat ut som en av de tio viktigaste i Mellanöstern.

Hon är på plats i Almedalen och har sökt asyl i Sverige, eftersom hon riskerar att föras bort av regimen om hon återvänder till Yemen.

– Jag har alltid fått mycket hot, men när jag reste till Danmark och Sverige i maj hade jag ingen tanke på att stanna kvar. Men under tiden jag var här fick jag mer och hot och varningar och till slut blev jag för rädd för att åka tillbaka, sade hon vid TU:s debatt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev