torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Bengt Magnusson: "Jag har varit rätt förskonad från pinsamheterna"

Publicerad: 14 september 2017, 12:19
Uppdaterad: 14 september 2017, 12:41

Bengt Magnusson och kollegan Malou von Sivers ledde den allra första sändningen av Nyhetsmorgon i TV4. Idag gjorde duon comeback i rutan. Bild: Skärmdump från TV4 Play

Bengt Magnusson minns tillbaka på åren som programledare för 25-åringen Nyhetsmorgon – då det inte var någonting konstigt alls att röka i en vinjett.

Ämnen i artikeln:

TV4Nyhetsmorgon

AT


Idag är det 25 år sedan det första Nyhetsmorgon sändes i TV4 – eller "Gomorron" som det hette då. Bengt Magnusson och Malou von Sivers, programledarparet som mötte de nyvakna tittarna i rutan 1992, gjorde imorse comeback i programmet.

Bengt Magnusson säger till Dagens Media att Nyhetsmorgon alltid har varit ett roligt program att göra, mycket tack vare den stora ämnesbredden.

– Det var dessutom kul att få göra någonting med Malou igen, senast var 1997, eftersom att hon slutade med Nyhetsmorgon ett år innan mig. Det var kul att det faktiskt blev ett seriöst program också, med intervjun med försvarsminister Peter Hultqvist och diskussionen om Paracetamol med doktor Mikael, säger Bengt Magnusson om morgonens sändning.  

Vad har du för minnen från det allra första programmet?

– Jag har faktiskt inga som helst minnen från det, haha. Men det har ju varit massvis av olika saker som varit roliga, men mycket som varit jäkligt jobbigt också. Det är ju så det är när man är nyhetsjournalist, och ofta minns man främst de riktigt stora nyhetshändelserna. Estoniatragedin går inte att komma förbi – det är ett starkt minne.

– Vi hade dessutom riktigt bra människor i ledningen. Och jag tror inte att jag förhäver mig om jag säger att Nyhetsmorgon har varit en bidragande orsak till att kockar har fått den stjärnstatus de har idag och att matlagning har blivit ett näst intill stående inslag i vart och vartannat program. Vi hade nämligen ett gott utbud av kockar, och det fanns aldrig några rester kvar efteråt.

Under morgonens sändning, som inledningsvis leddes av Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist, togs diverse minnesvärda ögonblick från de 25-åren med Nyhetsmorgon upp. Bland annat Staffan Doppings bedröma kryptonit-citat och Jenny Strömstedts "orkanen Fittov" som fick både henne och Steffo Törnquist att bryta ihop av skratt.

– Jag har själv varit rätt förskonad från pinsamheterna, säger Bengt Magnusson och fortsätter:

– Delvis tack vare att man har grundinställningen när man gör ett så pass långt program, att "shit happens". Så länge man inte trampar någon på tårna eller gör någon illa, kan man inte göra annat än att konstatera att något gick fel. Någon gång gäspade jag stort när jag var okoncentrerad och råkade hamna i bild, och det kunde ha varit pinsamt, men man får parera det med ett "nu ser ni hur pass trött man är när man går upp halv fyra på morgonen".

Nyhetsmorgon håller ju fortfarande idag – vad är programmets styrka?

– I grund och botten tror jag att det beror på att vi redan från början lyckades etablera en schysst ton i studion. Den har fortsatt och slipats på ytterligare, de programledarparen som jobbar idag är extremt duktiga med tonträffen i snacket med varandra. Jag tror att Nyhetsmorgon är ett väldigt skönt program att vakna till – det finns en gemytlig humor och värme samtidigt som publiken vet att det förbyts till normalt journalistiskt nyhetsarbete när det händer någonting stort. Då försvinner den lättsamma tonen och den stora nyhetshändelsen får ta all plats.

I den första vinjetten till Nyhetsmorgon, som tittarna fick återuppleva imorse, märks det tydligt att det var ett tag sedan premiären ägde rum – kanske främst för att Bengt Magnusson röker i den.

– Idag röker jag inte sedan rätt många år tillbaka, men i den första vinjetten var tanken att försöka spegla vilka vi var och 1992 var rökningen en del av mig. Idag hade ingen kommit på tanken att synas med en cigarett i en vinjett, haha.

I den första vinjetten till Nyhetsmorgon i TV4 rökte Bengt Magnusson. "Rökningen var en del av mig då", säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev