Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

BBC:s motdrag – ska ge bort innehåll till lokaltidningarna

Publicerad: 8 September 2015, 06:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

BBC ska dela med sig av både personal och innehåll till landets lokaltidningar.


Ämnen i artikeln:

BBCSVT

I Sverige rasar just nu debatten om public services marknadspåverkan i kölvattnet av Myndigheten för radio- och tv:s rapport som kom i förra veckan.

Som Dagens Media tidigare har berättat anser många kommersiella medier att SVT och SR riskerar att slå undan fötterna för dem, bland annat genom en stark närvaro på nätet.

Men rapporten slog fast att public service har både positiv och negativ påverkan på konkurrenssituationen på marknaden, något som kritiserades av både TU och TV4.

I Storbritannien finns en liknande debatt.

Under måndagen rapporterade The Guardian att BBC nu tar till ett drastiskt drag för att undvika den brittiska regeringens vilja att minska public service-jättens utbud. För att hjälpa lokala nyhetsmedier ska BBC förse dem med material.

”BBC ska erbjuda personal och innehåll till lokala nyhetstidningar”, skriver The Guardian.

BBC ska även i framtiden låta konkurrenter ta plats i bolagets play-tjänst ”iPlayer”.

Åtgärderna är en del i en vision om att skapa ett ”öppet” BBC, som BBC-chefen Tony Hall presenterade i ett tal i går.

”Vi ska öppna upp BBC mot andra nyhetsleverantörer, genom ett nytt partnerskap hoppas vi kunna hjälpa lokal journalistik att frodas”, sade Tony Hall, enligt BBC.

BBC:s nuvarande sändningstillstånd går ut i slutet av 2016.

Enligt The Guardian var nyheterna i Tony Halls tal den första av fyra delar i ett svar på regeringens ”green paper”, en utredning inför det nya sändningstillståndet, som publicerades i juli.

Där signalerades en stor omvälvning av BBC:s uppdrag, enligt The Guardian. Centrala frågor som hur brett eller smalt BBC ska vara, samt dess påverkan på kommersiella aktörer, kommer att vara i fokus när det nya sändningstillståndet ska tas fram.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BBCSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.