Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Bara bröst blev för mycket för Facebook – slängde ut SVT

Publicerad: 19 November 2014, 07:08
Uppdaterad: 4 Januari 2016, 09:12

SVT Västerbottensnytt länkade till en artikel som handlade om ett topless-bad. Då brast det för Facebook.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Att dela artiklar på sin Facebook-sida är rutin för många medier. Men när SVT Västerbottensnytt skulle dela en artikel om att Fritidsnämden gett grönt ljus för topless-bad på Umeås badhus på sin sajt slog Facebook bakut – och slängde ut Västerbottensnytt.

Länken innehöll nämligen en bild på ett par bara bröst. Något som inte är särskilt anmärkningsvärt om man skriver om ett toplessbad. Det blev dock ändå för mycket för Facebook.

– Vi har visserligen valt att följa Facebooks regler när vi väljer att publicera vårt material där. Men i det här fallet känns det minst sagt godtyckligt att man valde att plocka ned oss, säger Västerbottensnytts ansvariga utgivare Anders Bäckström till den egna sajten.

Som lök på laxen stängdes även Västerbottensnytts redaktörer av från Facebook och kunde därmed inte logga in på sina privata konton. Anledningen? De hade befogenhet att publicera saker på Västerbottensnytts Facebook-sida.

– Det här är antagligen det allvarligaste, att Facebook ägnar sig åt någon form av kollektiv bestraffning, säger Anders Bäckström.

Efter att ha gått med på att ta bort länken släpptes dock Västerbottensnytt in på Facebook igen.

Fanny Karlsson är en av de två personerna som är med på bilden i SVT:s artikel:

– Jag är inte förvånad över att Facebook blockerade SVT på grund av bilden på mina och Elins bröst. Det har hänt på vår sida Bara Bröst Bara också, även när det har varit tecknat!, säger hen till Dagens Media och fortsätter:

– Det finns en stor problematik i Facebooks no-female-nipple-policy. Förutom att det är olika regler för olika människor, så felkönas också en hel del transpersoner. Mina bröst sitter inte på en kvinna, men de är ändå inte tillåtna. När Facebook tar bort bilder på mina bröst begår de en transfobisk handling.

Frida Löwengren jobbar på Facebooks svenska pr-byrå Northern Link:

" Av sekretesskäl kommenterar vi inte enskilda fall, men generellt finns många olika anledningar till att en sida inte visas. Vad det var i det här fallet har jag inte insikt i och detaljer kring sidor eller om personer är heller ingenting som Facebook delar med sig av på grund av sekretesskäl", skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

Nyligen kunde Dagens Media berätta om hur Facebook gjorde exakt samma sak mot Metro. Då hade tidningen publicerat en länk till en artikel som handlar om hur en manipulerad bild på OS-medaljören Shawn Johnson används för att tjäna pengar på Facebook.

– Det är läskigt för det visar verkligen vilken makt Facebook har över journalistiken. Situationen är ju helt absurd. Rasism och sexism härjar fritt på Facebook men när vi skriver något kritiskt så tar de bort oss, sa Metros nyhetschef Kristoffer Rengfors då till Dagens Media.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.