Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Banijay Group slutför köp av Endemol Shine – oklart hur de svenska bolagen påverkas

Publicerad: 3 juli 2020, 08:30
Uppdaterad: 3 juli 2020, 08:38

Marco Bassetti blir vd för det sammanslagna jättebolaget.

Foto: Banijay Group

UPPDATERAD. Banijay Group får grönt ljus och slutför jätteköpet av Endemol Shine Group. ”Affären har precis slutförts så det är för tidigt att kommentera utfallet”, säger Banijay Group på frågan om hur de svenska bolagen påverkas.


Ämnen i artikeln:

Endemol

Det fransk-italienska bolaget Banijay Group har slutfört köpet av Endemol Shine Group. Det var i oktober 2019 som Banijay Group meddelade att de planerar att köpa produktionskoncernen. Affären har nu godkänts av berörda konkurrensmyndigheter. 

Tillsammans omsätter de båda koncernerna uppskattningsvis 2,7 miljarder euro, enligt Banijay Group. 

Det sammanslagna bolaget kommer ledas av Marco Bassetti vilket innebär att Sophie Turner Laing avgår som vd för Endemol Shine Group. 

– Slutförandet av denna unika affär representerar sammanslagningen av två företag som bygger på entreprenörskap, kreativitet och människor. Förenade i tänkande och tillvägagångssätt står vi nu tillsammans som världens största internationella grupp för innehållsskapande och distribution, säger Marco Bassetti, i en kommentar. 

När Dagens Media ringer upp Karin Stjärne vd för Endemol Shine Nordics hälsar hon att hon i dagsläget inte kan ge någon kommentar kring affärer utan hänvisar till Banijay Groups presskontakt i stället. 

Banijay Groups kommunikationschef Kate Humphreys är även hon fåordig när Dagens Media når henne per mejl. 

På frågan om hur affären kommer påverka de svenska produktionsbolagen svarar hon följande:

– Affären har precis slutförts så det är för tidigt att kommentera utfallet. 

Framåt, vad är nästa steg för det nya bolaget?

– Integration är första steget men under tiden är det ”business as usual”. 

Nya jättekoncernen finns i 22 länder och är hem för över 88 000 timmar innehåll. Bland innehållstitlarna återfinns bland annat ”Wallander”, ”Peaky blinders”, ”Big brother”, ”Survivor”, ”Black mirror” och ”Masterchef”. 

På den svenska produktionsmarknaden äger Endemol Shine Meter Television, STO-CPH och Filmlance. Banijay Group, som 2015 slogs samman med Zodiak Media, äger sedan tidigare Nordisk Film TV, Jarowskij, Mastiff och Yellowbird i Sverige.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Endemol

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.