Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Baluba-chef stal en halv miljon kronor – döms för grovt bedrägeri

Publicerad: 23 Februari 2015, 13:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

Efter fyra månader inom Baluba-koncernen började den dåvarande chefen att stoppa pengar i egen ficka. Det var inte förrän efter att personen hade slutat som bedrägerierna upptäcktes.


Ämnen i artikeln:

Baluba

Chefen hade arbetat en kort tid inom Baluba-koncernen då hen bland annat började göra påhittade fakturor, som ekonomiavdelningen sedan lurades att betala.

Bädrägerierna pågick, enligt en dom i Stockholms tingsrätt, i cirka ett och ett halv år. Sammanlagt blev det 513 201 kronor som den tidigare chefen kunde stoppa i egen ficka.

Erik Wahlberg, vd på Baluba, berättar för Dagens Media att företaget började fatta misstankar efter att den tidigare chefen hade slutat på Baluba.

– Vi började misstänka att det förekom oegentligheter, säger han.

Baluba gjorde då en polisanmälan.

– Det är viktigt att påpeka att inga kunder har drabbats. Av respekt för personen vill jag inte prata så mycket mer om detta. Från vår sida är det utagerat och det viktigaste för oss var att gå vidare, säger Erik Wahlberg.

Enligt domen hävdar den tidigare chefen att brottsligheten började av en slump i samband med en svår period i livet. Hen har, efter att oegentligheterna uppdagades, nått en förlikning med Baluba.

Den tidigare chefen erkänner i tingsrätten, och eftersom hen tidigare har varit ostraffad döms hen för grovt bedrägeri till 200 timmars samhällstjänst och till att betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Den tidigare chefen vill inte säga något om bedrägeriet.

– Det här är helt sanslöst. Jag förstår inte att ni överhuvudtaget kan skriva om det här, säger hen till Dagens Media.

I dag arbetar den tidigare Baluba-chefen på ett annat företag. Vd:n på det bolaget säger sig ha fullt förtroende för den tidigare Baluba-chefen.

– Personen har under hela sin tid hos oss gjort ett föredömligt jobb och är ytterst kompetent, säger vd:n till Dagens Media, och fortsätter:

– Vi anser att rättssystemet har fått ha sin gång och att personen nu har gjort rätt för sig och att de ekonomiska oegentligheterna är reglerade. Vi är av den åsikten att en person som blivit dömd och gjort rätt för sig måste kunna få en andra chans. Det är så det svenska rättssystemet är uppbyggt.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Baluba

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.