måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Bakläxa för KO om trisskrapet i TV4

Publicerad: 17 mars 2022, 12:37
Uppdaterad: 18 mars 2022, 14:23

KO får inte ta del av TV4:s och Svenska Spels affärsuppgörelse gällande trisskrapet. Det slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast.

Ämnen i artikeln:

KonsumentombudsmannenTV4TrissSvenska Spel

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Konsumentombudsmannen, KO, uppmanade redan i april 2020 Svenska Spel att lämna ut uppgifter gällande Trisskrapet. Detta efter att Branschorganisationen för Onlinespel, BOS, anmält trisskrapet både till Granskningsnämnden och KO. BOS menar att trisskrapet i Nyhetsmorgon är reklam och inte en del av ett tv-program.

LÄS ÄVEN: Striden om trisskrapet i TV4 intensifieras

Svenska Spel och TV4 överklagade KO:s begäran om att lämna ut uppgifter om affärsuppgörelsen, men överklagan avslogs av Patent- och marknadsdomstolen.

Men nu underkänns beslutet i den högre instansen – Patent- och marknadsöverdomstolen. Enligt rätten strider uppmaningen mot efterforskningsförbudet, en linje som Svenska Spel och TV4 har drivit i processen. KO måste nu stå för bolagens rättegångsnotor på över en halv miljon kronor.

– Det är positivt att Patent- och marknadsöverdomstolen nu har bekräftat att efterforskningsförbudet gäller. I domskälen framgår det med all önskvärd tydlighet att efterforskningsförbudet ska tillämpas oavsett vilken typ av material som avses, och att det är själva sökandet som är förbjudet, säger Ulrika Jensen, chefsjurist på TV4.

– Därför bör detta vara ett välkommet besked för hela mediebranschen. TV4:s verksamhet omfattas i sin helhet av reglerna i yttrandefrihetsgrundlagen och det är självklart för oss att försvara YGL:s grundläggande principer, bland annat det viktiga efterforskningsförbudet. Vi blev därför bekymrade över såväl KO:s som Patent- och marknadsdomstolens slutsatser, som går på tvärs med en grundbult i YGL. Triss-inslag i TV4 har för övrigt prövats och friats av Granskningsnämnden vid två tidigare tillfällen.

Samtidigt ser Patent- och marknadsöverdomstolen gärna att beslutet överklagas: ”Beslutet innehåller enligt Patent- och marknadsöverdomstolen frågor där det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att ett överklagande prövas av Högsta domstolen”, skriver rätten. 

LÄS ÄVEN: BOS anmäler Triss-skrapet i TV4 till KO

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev