Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Avtalskonflikten mellan TV4 och Tele2 trappas upp

Publicerad: 6 december 2019, 12:04

Foto: Pressbild och Janne Næss

Tele2 hotar med att släcka ned TV4 för alla Com Hem- och Boxer-kunder vid midnatt den 10 december. ”Det är mycket olyckligt att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av sin opinionsbildning”, säger TV4:s presschef Charlie Forsberg, till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Tele2TV4Telia

I förra veckan gick Tele2:s vd Anders Nilsson till attack mot TV4 då han i ett debattinlägg i SvD skrev att Bonnier Broadcasting skjutit upp förhandlingar kring sändningsrättigheter. 

”Om avtalet för Com Hem och Boxer löper ut utan en ny överenskommelse innebär det att Sveriges största kommersiella kanal släcks ned i en tredjedel av Sveriges hushåll. Tittarna och TV4:s annonsörer skulle därmed drabbas mycket hårt av bolagets ovilja att bidra till digitaliseringen av Sverige”, skrev han. 

I debattinlägget framhöll Anders Nilsson även att detta sker efter det att Telia köpt TV4 och att det inom en snar framtid kommer avgörs huruvida telekombolaget och Bonnier Broadcasting kommer påverka tittarnas utbud negativt eller positivt.

I syfte att sätta press på TV4 gick Tele2:s vd Anders Nilsson ut med ytterligare ett offentligt meddelande under torsdagen, den här gången genom ett debattinlägg i Expressen.

I debattinlägget skriver Anders Nilsson att TV4 fortfarande inte visat ”något seriöst intresse att förhandla”.

”Vid midnatt den 10 december upphör avtalet och vi blir tvungna att stänga ner TV4-kanalerna och C More för alla Comhem- och Boxer-kunder. Sveriges största kommersiella tv-kanal skulle tappa en tredjedel av Sveriges hushåll, bara en vecka efter Telias övertagande”, skriver Anders Nilsson. 

Dagens Media sökte i förra veckan TV4 för en kommentar på Anders Nilssons pressmeddelande. ”TV4 kommenterar inte pågående förhandlingar”, löd svaret från presschef Charlie Forsberg.

En vecka senare, när Tele2:s vd genom media försökt att sätta ytterligare press på TV4 lyder svaret till Dagens Media så här:

”Först och främst, det är viktigt att förstå att det här är en helt vanlig affärsförhandling som inte har något med Telias köp av TV4 att göra. Den här typen av förhandlingar sker regelbundet mellan oss och operatörerna. Det är mycket olyckligt att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av sin opinionsbildning. De stora förlorarna i det spelet blir publiken. Vi för inte förhandlingar i media och vi arbetar intensivt för att hitta en lösning med alla tittare och användare i fokus”. 

Det är inte första gången som Com Hem ligger i avtalskonflikt med en broadcastaktör. 2017 pågick en rekordlång konflikt mellan Com Hem och tv-huset Discovery, vilket ledde till att Com Hem- och Boxer-kunder under en period inte hade tillgång till bland annat Kanal 5 och Kanal 9. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tele2TV4Telia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev