torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Attack på SVT-journalister var olaga hot

Publicerad: 19 april 2022, 13:14

Två journalister på SVT hotades i juni förra året när de var ute på jobb. Nu döms en man för olaga hot och hets mot folkgrupp. Foto: Janne Näss

Borås tingsrätt har dömt en 26-årig man för hets mot folkgrupp och olaga hot. Det efter att han hotat två SVT-journalister när de var ute och rapporterade.

Ämnen i artikeln:

SVTpressfrihet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var när SVT:s Valentina Xhaferi och Hans-Åke Mossberg i juni i fjol rapporterade om hur två större gäng drabbat samman i stadsdelen Norrby i Borås som journalisterna blev stoppade och verbalt attackerade av en man mitt under direktsändning. Dagen därpå, när de två var tillbaka på platsen, dök samma man upp och gick då steget längre genom att också uttrycka grova hot mot journalisterna.

Nu döms den 26-åriga mannen av Borås tingsrätt för olaga hot samt hets mot folkgrupp för sitt agerande under bråket. Det rapporterar Journalisten.

Straffvärdet för brotten bedömer tingsätten till en månads fängelse. Dock har den nu dömda mannen redan en fängelsedom på sex månader utdömd för andra brott han har begått, så därför är ingen ytterligare påföljd aktuell.

SVT Nyheter Väst-chefen Anton Svendsen ser ändå positivt på den fällande domen.

– Det känns väldigt bra att det blev en fällande dom, det är en lättnad för de inblandade journalisterna. Det visar också att den här typen av hot är olagliga, och att det lönar sig att polisanmäla, säger han till Journalisten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev