Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Aro: "Förstår inte vad han menar"

Publicerad: 19 september 2012, 10:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Hasso Aro går nu ut i dagensmedia.se och svarar på Fredrik Petterssons kritik om att TV3-programmet "Efterlyst" skulle piska upp främlingsfientlighet.

Ämnen i artikeln:

EfterlystAftonbladet

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


I dag gick Fredrik Pettersson, politisk redaktör på Folket, ut i Aftonbladet och sa att den journalistik som "Efterlyst" bedriver leder till hat och främlingsfientlighet.

"Men om redaktionens åtgärder inte sträcker sig längre än till att angripa symptomen medan sjukdomen sprids är det inte bara oansvarigt. Det är djupt tragiskt för alla de människor som i nästa led drabbas av det hat som piskas upp. För den rasism som gror som en efterverkning av deras journalistik upphör inte att existera bara för att de raderar rasistiska inlägg på ett Facebook-forum", skriver Fredrik Pettersson bland annat.

Hasse Aro, programledare på "Efterlyst", säger att han inte förstår kritiken.

– Jag förstår inte vad han menar. Å ena sidan vill han att de som är skyldiga till grova brott ska gripas. Å andra sidan vill han inte att man ska visa upp dem som begår brotten. Vi kan inte ta ansvar för hur folk reagerar, säger Hasse Aro till dagensmedia.se.

Hasse Aro säger vidare att själva formatet för "Efterlyst" är sådant att man visar upp och belyser olika brott som begås, oavsett vem som begår dem.

– Jag förstår inte riktigt vad han vill. Antingen vill han att vi visar upp brottslingar som begår brott eller inte. Ska vi censurera programmet så att vi bara visar upp när etniska svenskar begår brott?, frågar Hasse Aro.

Han ställer sig även kritisk till att Fredrik Pettersson ifrågasätter redaktionens antirasistiska arbete.

–  Ännu mer intressant är det att han undrar vilket ansvar vi tar när kamerorna har slocknat. Vi har folk på redaktionen som jobbar ideellt för Expo och jag har själv tagit upp frågor om främlingsfientlighet flera gånger. Jag tror att Fredrik Petterssons erfarenheter av främlingsfientlighet är begränsade. Mina är nog betydligt närmre, säger Hasse Aro.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev