Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Apoteket om Erica Johanssons hudsalva-hyllning: "Det var inte planterat"

Publicerad: 7 januari 2014, 13:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:51

TV4:s tunga lördagssatsning "Det största äventyret" sponsras av Apoteket. I premiäravsnittet åt en av deltagarna företagets hudsalva till frukost. "Det var inte planterat", säger Apotekets kommunikationsdirektör Eva Fernvall till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

ApoteketTV4

I TV4:s storsatsning testas åtta idrottsstjärnor fysiskt och mentalt i vildmarken. Deras uppgift är att överleva på vad naturen har att erbjuda och hitta tillbaka till civilisationen.

I första avsnittet släpptes deltagarna av i Durango i Mexiko. En av deltagarna, den före detta friidrottaren Erica Johansson, 39, drabbades under natten av frossa. Hon visade, enligt TV4, symptom på uttorkning och fick vård av en läkare som tillkallades.

- När jag hade en kroppstemperatur på 36 grader var jag lite orolig för om jag skulle palla med det här. Hade jag inte fått den hjälp jag fick hade jag varit tvungen att bryta, säger Erica Johansson i programmet.

Efter den dramatiska natten åt Erica Johansson en okonventionell frukost - varmt vatten och Försvarets hudsalva, en klassisk produkt som funnits sedan slutet av 1940-talet och idag säljs av Apoteket - ett av de fyra bolag som sponsrar "Det största äventyret".

- Jag har hittat sån här Försvarets hudsalva, som jag vet att man kan äta, för den innehåller många bra saker. Bland annat jordnötsolja. Det är bra, säger Erica Johansson i programmet.

Enligt Apotekets kommunikationsdirektör Eva Fernvall var händelsen inte något som ingick i samarbetet med TV4.

- Det finns ju en gammal historia bakom det där. När salvan togs fram ville armén att den skulle ha flera funktioner. Till exempel att putsa skor med, steka i, och äta. Det är inte farligt att äta den, men bör ske i nödfall, det smakar inte så gott, säger Eva Fernvall.

- Sen vet jag inte hur mycket som är en skröna om alla olika användningsområden. Jag använder den bara till läpparna.

Salvan har en smak vanilj och en fetthalt på 99 procent, enligt Apoteket. Årligen säljs cirka 900 000 stift, knappt en tiondel går fortfarande till Försvarsmakten. Förutom på Apoteket i Sverige säljs den även i enstaka butiker i Europa.

De andra sponsorerna för "Det största äventyret" är Toyota, Supersavertravel och Naturkompaniet.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ApoteketTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev