Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Äntligen Hemma-bråket fortsätter

Publicerad: 1 juni 2016, 09:29
Uppdaterad: 1 juni 2016, 11:45

Efter TV4-Gruppens Anna Rastners utspel går Villaägarnas Riksförbund till nytt angrepp: ”Husägare ska inte behöva bli lurade”.


Ämnen i artikeln:

TV4Äntligen Hemma

I förra veckan sände Äntligen Hemma ett omdebatterat avsnitt där man rekommenderade så kallad elektroosmotisk dränering. Programmet resulterade i att Villaägarnas Riksförbund gick ut och riktade skarp kritik mot Äntligen Hemma, och menade bland annat att detta är en ren bluffprodukt och att företaget Arid betalat Äntligen Hemma för att använda sig av den.

I ett inlägg på TV4:s hemsida röt TV4-Gruppens programchef Anna Rastner tillbaka mot kritiken, och skrev bland annat att det hela handlade om ”smutskastning och lobbying”.

Nu går Villaägarnas Riksförbund till angrepp ännu en gång, och svarar på kritiken punkt för punkt i ett långt bemötande.

Där skriver man bland annat att förbundet står fast i sin uppfattning att elektroosmotisk omdränering är en undermålig produkt, och att "husägare inte ska behöva bli lurade på 60 000 kronor till ingen nytta”:

”Vad TV4, Äntligen Hemma, produktionsbolaget Meter Television, Martin Timell, Arid och andra elektroosmotiska dräneringsföretag anser om dräneringsmetoden, påverkar inte Villaägarnas ställningstagande. Omsorgen om konsumenterna går först”.

På frågan om Villaägarna utövat påtryckningar på produktionsbolaget Meter Television, svarar man:

”Villaägarna har skickat ett mail i september 2015 och ett mail i april 2016. De totalt tre telefonsamtalen mellan redaktionen och Villaägarna som ägt rum har samtliga tillkommit på Meter Televisions initiativ”.

Dessutom lyfter man fram att när Veckans brief ställde frågan till Martin Graap, som är marknadschef på företaget Arid, hur det funkar att få vara med i Äntligen Hemma, fick man svaret:

– Det kostar att pengar att vara med där. Det började med att Martin Timell satte sig in i hur det fungerar. De har varit ganska nogranna.

"Förtjänar en mer kvalificerad konsumentjournalistik"

Villaägarna framhåller även den forskning som stöder förbundets uppfattning, och menar att marknadsföringen är vilseledande:

"Ett flertal forskare och forskningsrapporter stödjer Villaägarnas uppfattning att elektroosmotisk dränering inte fungerar. Våra rekommendationer vilar således på solid vetenskaplig grund. TV4 säger förvisso att de gör 'research som ligger till grund för ett publicistiskt beslut att sända inslaget' Villaägarna konstaterar att TV4 inte har gjort en tillräckligt bra research, vilket har resulterat i att man har lyft fram en dräneringsmetod som inte fungerar gentemot allmänheten. Landets husägare förtjänar en mer kvalificerad konsumentjournalistik än så”.

Programledaren Martin Timell sade i förra veckan till Dagens Media att han dock inte tar speciellt hårt på kritiken:

– Jag tycker det är synd att de gör hätska utfall mot oss i programmet istället för att prata med oss och vi har naturligtvis tagit in oberoende besiktningsmän som tittat på detta. Vi har gjort allt enligt konstens alla regler. Det är bra att det finns olika alternativ för konsumenterna.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Äntligen Hemma

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev