Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Antipiratstödet kan försvinna

Publicerad: 9 Juli 2015, 11:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:55

Kulturdepartementet ska se över stödet till antipiratinsatser.


Ämnen i artikeln:

SwefilmerBredbandsbolagetThe Pirate Bay

Hittills har staten budgeterat för 36 miljoner kronor på fyra år för insatser mot olaglig streaming och nedladdning av film och tv-serier.

Nu vill Kulturdepartementet se över stödet och utvärdera huruvida det ska vara kvar i framtiden, skriver Sveriges Radio. Det framgår av en promemoria om en ny helstatlig filmpolitik som just nu är ute på remiss.

Anledningen till översynen är att hela stödet inte har gått åt då en stor del av pengarna är avsatta till den pågående rättsprocessen mot Bredbandsbolaget, där branschorganisationen Film- och TV-branschen vill tvinga operatören att blockera Swefilmer och The Pirate Bay.

En översyn av stödet oroar Film- och TV-branschen, som varje år hanterar de 9 miljoner kronorna i stöd till antipiratinsatser.

– Det finns en attityd överhuvudtaget i den här frågan att piracy och olaglig spridning är ungefär som vädret, det kan man inte göra något åt. Regnar det får man fälla upp paraplyet. Det är inte sant, utan det är enskilda aktörer som begår brottsliga handlingar, säger Per Strömbäck, på Film – och TV-branschen, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN

MTG lyfter illegal streaming i Almedalen

Tv-bolagen bakom attacken mot Swefilmer och The Pirate Bay

Bredbandsbolaget stäms av filmjättar – kräver blockering av Swefilmer och The Pirate Bay

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.