Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ansökan om produktionsincitament stängd – efter bara en dag

Publicerad: 16 november 2022, 13:29

Foto: Janne Næss

Tillväxtverket stängde ansökan om stöd för audiovisuella verk dagen efter att den öppnat. Det eftersom bedömningen är att budgeten kommer att ta slut. TV4:s vd Mathias Berg uppmanar nu regeringen att höja anslaget.

Ämnen i artikeln:

TV4Mathias BergToppnyheter eftermiddag

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Stödet för produktion av audiovisuella verk, det så kallade produktionsincitamentet, är ett helt nytt stöd från och med 2022. Det gäller bolag som jobbar med spelfilm, dokumentärfilm, dramaserier eller dokumentärserier.

Stödet ligger på totalt 100 miljoner kronor.

Ansökningsomgången öppnade 7 november, men redan dagen efter valde Tillväxtverket att stänga ansökningsomgången. Orsaken är mängden ansökningar.

”37 ansökningar med ett sammanlagt sökbelopp på över 300 miljoner svenska kronor kom in efter att ansökan öppnade kl 10:00 den 7 november. Vi bedömer därför att budgeten på 100 miljoner svenska kronor kommer att ta slut och stänger ansökan för omgången 2022”, skriver Tillväxtverket på sin sajt.

Produktionsincitamentet består av en rabatt på produktionskostnaderna om 25 procent. Det innebär att företag kan få stöd för en del av kostnaden för en produktion i efterhand.

TV4:s vd Mathias Berg konstaterar att stödnivån borde höjas.

– Det här visar att TV4 hade rätt när vi påpekade för den förra regeringen att nivån borde vara högre. Sveriges nya kulturminister har nu möjlighet att lyssna på en samstämmig bransch och ta tillfället i akt att höja anslaget till en rimlig nivå som harmoniserar med andra länder i vårt närområde. Att stärka incitamenten för den kreativa näringen skulle förbättra förutsättningarna för produktion av svensk kultur, exempelvis dramasatsningar som samlar Sverige, han till Dagens Media.

Krav för stöd

att produktionen genomförs helt eller delvis i Sverige

att produktionens totalbudget uppgår till minst 30 miljoner kronor för spelfilm, minst 10 miljoner kronor för dokumentärfilm, minst 10 miljoner kronor per avsnitt för dramaserie eller minst 5 miljoner kronor per avsnitt för dokumentärserie

att de stödberättigande kostnaderna för produktionen uppgår till minst 4 miljoner kronor

att produktionens finansiering är säkerställd i den del som stöd inte söks för

att produktionen klassas som en kulturprodukt utifrån en av Tillväxtverket på förhand fastställd förteckning över kulturella kriterier

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev