Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Anne Lagercrantz går till SVT

Publicerad: 25 Maj 2015, 06:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

UPPDATERAD. Anne Lagercrantz och Maria Groop Russel är SVT:s två nya divisionschefer.


Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSVT

Ekots chef Anne Lagercrantz lämnar Sveriges Radio och kliver in som chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT.

Michael Österlund som idag är biträdande Ekochef blir tillförordnad chef för Ekot.

– Det är fullkomligt omtumlande. Jag älskar ju den här redaktionen och jag har precis gett beskedet till medarbetarna så det är väldigt känslosamt. Jag har inte riktigt fattat det än. Men det ska bli jättespännande, säger Anne Lagercrantz till Dagens Media.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet?

– Dels ska det bli kul att jobba med tv igen, jag var ju tolv år på TV4 och har jobbat på TV3. Dels ser jag fram emot att ytterligare lyfta blicken och att få ha ett övergripande perspektiv efter att ha varit utgivare i tio år för riksredaktioner. Jag hoppas kunna vara ett bra stöd för de utgivare jag jobbar med. Det ska också bli spännande att ha ett övergripande ansvar för riks– och lokalnyheter, sporten, design och undertext. Sen får jag vara med i SVT:s företagsledning.

Vad tar du med dig från din tid på Ekot?

– Jag tar med mig ett arbete med agendasättande journalistik, vi har jobbat väldigt hårt med att få fram bättre originaljournalistik. Jag tar också med mig vårt arbete med snabbhet och erfarenheter från hur vi har jobbat med crowdsourcing och digital utveckling och vårt arbete med att spegla hela Sverige. Jag vet att SVT redan jobbar med det men det ska bli väldigt intressant att höra hur de ser på hur vi förmår spegla det här dramatiskt förändrade landet, säger Anne Lagercrantz.

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 oktober.

SVT-medarbetaren Maria Groop Russel blir chef för den SVT:s nya division för digital utveckling och allmän-tv. Det är en sammanslagning av allmän-tv-divisionen och det som idag är SVTi.

– Det känns helt fantastisk, jättekul och jättespännande, men det är världens utmaning i den här tiden att få jobba med det digitala och utbudet och jobba med att integrera dem, säger hon till Dagens Media.

– Jag har jobbat väldigt länge med program, som producent, projektledare och beställare och varit chef för programtv Stockholm, så jag kommer från programhållet. Nu har jag jobbat som divisionschef för SVTi i över två år och lärt mig att titta på mediebranschen helt ur ett digitalt perspektiv. Det är dit vi ska nu. Nu tar vi ett steg framåt, det finns en längtan om att få komma närmare varandra och jag har tankar om var vi ska börja.

I maj berättade SVT om den omorganisation där SVT:s tre divisioner skulle bli två. Dåvarande divisionschefer var Albert Svanberg, divisionschef ATV, Olov Carlsson, divisionschef för Nyheter och Sport samt Maria Groop Russel, divisionschef för SVTi.

– Jag vill att vi ska ta nästa steg för att ännu bättre kunna möta medieutvecklingen och de förändrade medievanorna de kommande åren. Att vi mer än i dag ska bli ett SVT och att vi ska ha en ännu effektivare ledningsorganisation, sa Hanna Stjärne, vd för SVT, till SVT:s interntidning Vi på TV, då.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges RadioSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.