onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Anklagelser om korruption inom tyska public service

Publicerad: 23 augusti 2022, 08:56

Efter att RBB-chefen Patricia Schlesinger anklagats för korruption pågår nu en nationell diskussion i Tyskland om public service oberoende. Foto: Pxhere

Det tyska public service-företaget RBB:s förra chef Patricia Schlesinger anklagas för korruption samt för att ha använt tyskarnas radio- och tv-avgifter för privata ändamål.

Ämnen i artikeln:

Public service

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


En korruptionsskandal har skakat det tyska public service-bolaget RBB i grunden, rapporterar European Federation of Journalists (EFJ). Anledningen är att det har framkommit uppgifter om att att chefen, Patricia Schlesinger, bland annat ska ha ätit privata middagar samt åkt limousin på sin fritid för tyskarnas radio- och tv-avgifter. Parallellt pågår också en polisutredning mot Patricia Schlesingers man och en annan RBB-chef, som också de anklagas för korruption.

Efter att uppgifterna blev kända har Patricia Schlesinger lämnat sitt uppdrag som hon haft sedan 2016. En efterföljande, nationell diskussion om public services oberoende i Tyskland samt hur radio- och tv-avgifter egentligen används har också uppstått.

I ett debattinlägg i tidningen Badische Neueste Nachrichten skriver kristdemokratiska CDU:s ledare Friedrich Merz att konsekvenserna av Patricia Schlesinger kan bli allvarliga:

”Schlesinger-affären kan kosta public service-bolagen sitt existensberättigande och allmänhetens förtroende”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev