Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Anhöriga får skadestånd efter TV3-såpan

Publicerad: 26 November 2014, 12:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:21

Anhöriga kände igen sin döende far i TV3-programmet "Sjukhuset". Nu får de 20 000 kronor var i skadestånd av landstinget.


Det var 2007 som Uppsala läns landsting tillät TV3 att filma på Akademiska sjukhuset i Uppsala. När programmet "Sjukhuset" väl sändes kände anhöriga till en 58-årig man i programmet igen sin släkting.

Vid den tidpunkten hade mannen redan avlidit i cancer.

Men i en dom från hovrätten i dag fastställs det att landstinget brutit mot tystnadsplikten. Därmed ska ett skadestånd på 20 000 kronor var betalas ut till de anhöriga.

– Jag är hos familjen just nu, och de är mycket glada. Vi har kramat om varandra. Nu kan de andas ut. Det är en välförtjänt upprättelse, och det klarlägger att rätten till ett privatliv gäller även på sjukhus, säger Clarence Crafoord, juridiskt ombud för de anhöriga till Aftonbladet.

Hovrättens dom upphäver en tidigare dom i tingsrätten. Där fastslog man förvisso att sjukhuspersonalen röjde sekretessbelagda uppgifter, men att personalen omfattades av meddelarfriheten.

Men detta kör nu allstå hovrätten över.

– Tingsrättens dom sa att det var okej att obehöriga människor gör dokusåpa av en patient som ligger för döden, men det är det inte. Det är glädjande att hovrätten slår fast det, säger Clarence Crafoord till Aftonbladet.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.