Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Anders Knave: "Titan har en stolt historia"

Publicerad: 24 september 2018, 12:50
Uppdaterad: 25 september 2018, 06:37

I en allt kärvare bransch förstår vd Anders Knave Nent Studios beslut att avveckla Titan. "Känslomässigt är det däremot väldigt tråkigt att ett av de äldsta varumärkena går i graven", säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

NENT GroupTitanAnders Knave

Under måndagsförmiddagen stod det klart att Nent Studios lägger ner produktionsbolaget Titan Television. Morten Mogensen, vd för Nent Studios, säger i ett pressmeddelande att beslutet följer efter "en omfattande översyn av bolagets verksamhet".

Titan ligger bland annat bakom produktioner som "Det sitter i väggarna" (SVT), "Grillmästarna" (TV4), "Outsiders" (Kanal5) och "Tunnelbanan" (Kanal5).

Anders Knave tog över som vd på Titan i december 2013.

– Man måste vara krass – som branschen ser ut just nu då många bolag och tv-kanaler tvingas pressa priserna och lägga allt färre nybeställningar är det självklart svårt att få ihop helheten. Att mina chefer inom Nent väljer att konsolidera sin bolagsverksamhet i Sverige har jag någonstans en förståelse för, säger Anders Knave till Dagens Media.

– Känslomässigt är det däremot väldigt tråkigt att ett av de äldsta varumärkena i produktionsbolagsbranschen går i graven. Långt före min tid har det producerats mycket fin tv hos Titan och vi har även idag många bra projekt som rullar i rutan. Men med en verklighet därute som ser ut som den gör gäller det att vi nu hjälper vår personal att hitta bra platser framgent och vårda de projekt som är under produktion, så de kan fortsätta leva under systerbolagens flagg, fortsätter han.

Just nu pågår ett arbete med att se över hur man ska placera Titans pågående produktioner antingen inom Strix eller Baluba, som också ingår i Nent.

– Vi börjar nu få en ganska klar bild av hur det bör göras, som vi ska diskutera vidare med våra kunder, säger Anders Knave.

Kom det här som en överraskning?

– Alla i den här branschen förstår att det blir kärvare och kärvare. Det linjära tittartappet har haft effekter på programbudgetar och tv-kanalerna får en tendens att köra på gamla, beprövade format snarare än att beställa nya. Det har varit en utveckling som pågått i ett par års tid och jag tror att fler bolag kommer behöva konsolideras på ett eller annat sätt. Det tråkiga är att det leder till att många duktiga människor försvinner till andra kreativa branscher. Sättet att ändå fortsätta ha ett starkt tv-utbud, oavsett distributionssätt, är att ha bra innehåll, och om de som är bra på att skapa det försvinner till andra branscher förlorar svensk tv.

Vad är det som inte har fungerat med Titans verksamhet?

– När det gäller detaljerna är det Morten Mogensen som har koll, men när jag tog över som vd för fem år sedan var Titan ett bolag som hade uppenbara problem med ekonomin. Det lyckades vi rätta till på två, tre år men därefter kom problemen med det linjära tittartappet och dessutom hade vi otur med några beställningar. Att vi har haft problem med ekonomin är alltså ingen hemlighet, och på så sätt kom det inte som en överraskning att någonting behövde göras. Men visst kan det finnas olika syn på hur man på bästa sätt kommer till bukt med problemet.

Vad händer med de åtta anställda som berörs av beslutet?

– Vi har nu pratat med alla anställda och kommer fortsätta jobba framåt för att hitta bra lösningar som funkar så bra som möjligt för dem. Det kan vara alltifrån att hitta en ny roll inom koncernen till att skapa bra omständigheter för de som vill lämna. Det görs dock i en situation där vissa produktioner rullar fortfarande idag, och det får inte påverkas. Därför kommer det till viss del innefatta fortsatt jobb under en tid.

Vad kommer du ta med dig från åren hos Titan?

– Det är en stimulerande bransch och jag har haft förmånen att jobba med extremt duktiga människor, både i ledningsgrupp och i produktionsdelen. Vi har skapat många framgångsrika titlar genom åren. På SVT sitter Titan lite i väggarna, just nu ligger vi till exempel bakom "Kroppshets" med Mia Skäringer och vi låg också bakom "30 liv i veckan" som vann en Kristall förra året. Vi har haft en stor bredd i produktionen där de absolut flesta format har fungerat väldigt bra. Titan har en stolt historia, så jag tycker att vi ska vara nöjda.

Vet du vad du ska göra härnäst?

– Nej, inte exakt. Mitt fokus inom den närmaste framtiden kommer vara att säkerställa att både vår personal och våra pågående projekt landar väl. Därefter får vi se vad det blir, om det blir inom Nent eller någon annanstans återstår att se.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NENT GroupTitanAnders Knave

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.