Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Anders Jansson: "Jag verkar ha blivit Mr Fotboll"

Publicerad: 11 mars 2018, 07:00
Uppdaterad: 12 mars 2018, 06:43

HELGLÄSNING. Komikern Anders Jansson byter fotbollstwittrande mot studiosittande när han nu kliver in i sportens värld, och han gör det med två nya program: "Jag brukar säga att jag är raka motpolen till Erik Niva: jag är från Skåne, stor, hejar på Arsenal – och kan egentligen ingenting om fotboll".

Ämnen i artikeln:

MTG

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Han har gjort tv-serier som "Hipp Hipp" och "Intresseklubben" och långfilm med karaktären Morgan Pålsson. Förutom det ligger han också bakom SVT:s humorserie "Starke man" där han spelar Svinarps dito, kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson.

Nu kliver den skånska humorns alldeles egna starke man och Hipp hipp-stjärnan Anders Jansson in sportens värld – och han gör det dubbelt upp.

Med humorserien "Lingonligan" och MTG:s nya fotbollsmagasin "Mellan Raderna" byter den fotbollsintresserade komikern fotbollstwittrande mot studiosittande. 

Under fredagen hade det nya fotbollsmagasinet "Mellan Raderna" premiär och i studion varje vecka kommer, förutom programledaren Erik Bäckrud, just Anders Jansson att befinna sig, som ständig studiomedlem.

– Jag fick frågan från Viasat om jag ville vara delaktig i ett fotbollsmagasin och eftersom jag ändå har Viaplay på under hela helgen så tänkte jag att jag ändå kan sitta i studion, säger Anders Jansson till Dagens Media.

Vad tänkte du när du fick erbjudandet?

– Det lät kul. Jag tittar på fotboll, men jag är ingen statistiknörd eller kalenderbitare, och till och med vad gäller mitt lag, Arsenal, är det folk som är bättre på dem än vad jag är. Däremot har jag under de senaste åren följt engelsk fotboll, framför allt Premier League rätt så intensivt, och jag och min son, som spelar fotboll, har flera gånger åkt till London för att titta på matcher, säger han, och fortsätter:

– Jag älskar engelsk humor, tv och film och har rätt så lätt för det engelska språket. Hela England  har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat, och fotbollen är ju hyfsat stor del av det landet.

"Förlorar 30 följare varje gång"

Det nya fotbollsmagasinet utgår från den så kallade stryktipskupongen. Förutom det kommer Anders Jansson och Erik Bäckrud även berätta om de engelska klubbarna.

– Det finns tusen olika fotbollsmagasin. Men det finns också det här gränslandet mellan fans, journalister och spelare, och där finns det lite roliga luckor som man kanske kan fylla med ett sådant här magasin. Sen finns det ju sociala medier där spelarna själva är rätt så aktiva.

– Jag sitter ju själv med Twitter under varje Arsenal-match och jag blir alltid av med 30 följare varje gång, mest för att det är många som inte är så intresserade av fotboll.

Anders Jansson har varit fotbollsintresserad under större delen av sitt liv, och som 6-7-åringen fick han sin första Arsenal-tröja. Men på senare år har barn och jobb kommit emellan.

– Streaming har ju inte heller exploderat förens de senaste åren. Men i dag kan man ju i princip se varje match som spelas över hela världen om man. Man kan ju verkligen drunkna i sport om man nu skulle vilja och nu sista 6-7 åren har mitt fotbollstittande verkligen intensifierats.

Hur är du som supporter?

– Positiv. Jag gnäller inte så mycket, jag kan bli lite uppgiven ibland men försöker ändå hålla humöret uppe.

Erik Nivas motsats

Vad skiljer "Mellan Raderna" från den uppsjö av sport- och fotbollsmagasin det ändå finns?

– Jag är mer en representant för fansen och tv-tittarna, och som komiker kanske jag ser lite andra saker också, säger Anders Jansson och fortsätter:

– Jag brukar säga att jag är raka motpolen till Erik Niva: jag är från Skåne, stor, hejar på Arsenal – och kan egentligen ingenting om fotboll. Men jag kände att det var dags för en sån på Viasat nu.

Man skulle inte kunna säga: "Det Anders Jansson inte kan om fotboll, det är inte värt att veta"?

– Haha, verkligen inte. Tvärtom, det jag kan om fotboll är inte värt att veta.

Anders Jansson. Foto: MTG.

När Dagens Media når honom på telefon har han precis spelat in det första programmet av "Mellan Raderna". Den här dagen har det förre fotbollsproffset Rami Shaaban gästat, och tanken är att ha en ny gäst i varje program.

– Det vore kul att få Niva någon gång, men vi får se om han vågar eller har tid.

Tvärtom då – när får vi se dig i riktiga Premier League-studion?

– Vi får se om jag blir insläppt där. Vi spelar in det här programmet i samma studio, fast i en annan del, så jag har varit där i dag redan, och kanske håller jag på att vänja mig.

Du har gjort en hel del tv. Nu ger du dig in i lite av en ny värld, är du orolig för att få kritik?

– Nej, egentligen inte. I sportvärlden, precis som överallt annars finns det ju en massa besserwissrar, och antagligen några som tycker ”Vad fan gör han på Viaplay?” Men jag är luttrad. Jag har ju gjort Melodifestivalen och överlevt. Och gör man tv, radio och film så är man van att få kritik. Både positiv och negativ. Men jag är nog min egen största kritiker.

Har du förberett dig på något sätt?

– Nej. Är det någonting jag har lärt mig är det att alltid försöka vara den jag är. Och om jag är mig själv och inte försöker vara något annat, då kan ingen kritisera mig. Men jag gör heller inget anspråk på att vara journalist eller fotbollskunnig. Jag är ett fotbollsfan som alla andra. I varje avsnitt kommer jag att lära mig något nytt, och det kommer säkert tittarna också att göra då, säger Anders Jansson.

– Jag sitter ju verkligen hela helgen och tittar på olika matcher och det här kanske är ett klockrent läge för mig att hålla på med lite fotbollssnack just nu.

Kombinera fritid och karriär helt enkelt.

– Ja, lite så. Sen kanske det inte alltid är det bästa att göra det. Men det känns jättekul och som en ynnest, och det känns lite som att komma hem till min familj, min surrogatfamilj på Viasat.

Ytterligare en serie om fotboll

Under våren har också komediserien "Lingonligan" (också den gjord av MTG) premiär. I rollerna syns Sven Melander, Morgan Alling, Carolina Gynning, Claes Månsson, och så Anders Jansson. 

– Den har sammanfallit med fotbollsmagasinet helt plötsligt. Nu verkar jag ha blivit "Mr Fotboll", och jag är lite osäker på hur det gick till.

Är det som att du är på väg in i sportens värld på riktigt nu?

– Det vet man aldrig. Jag tar en dag i taget, men jag kommer nog alltid hålla med att skriva roligheter.

Vad gör du härnäst?

– Jag sitter och skriver på några olika projekt. Jag jobbar numera frilans och kan göra lite vad jag vill.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev