Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Anagram får nya ägare

Publicerad: 7 oktober 2022, 06:06

Dramat ”Tunna blå linjen” produceras av Anagram och sänds i SVT.

Foto: SVT

Ännu ett produktionsbolag får nya ägare – Anagram, som bland annat gör ”Tunna blå linjen”, hamnar i fransk ägo.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddag

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


De senaste åren har det hänt mycket kopplat till ägandeskap på den svenska produktionsbolagsmarknaden. 2020 ritades kartan om rejält när den fransk-italienska Banijay-koncernen köpte Endemol Shine, vilket innebar att Banijay kunde räkna hem Meter, Filmlance och STO-CPH till sitt gäng av produktionsbolag där Jarowskij, Mastiff, Yellow Bird och Nordisk Film TV sedan tidigare gick att hitta. Kort därefter lades Nordisk Film TV och STO-CPH ned.

Nu står det klart att Anagram, som bland annat gör ”Tunna blå linjen”, till 89 procent köps av det franska mediebolaget Newen Studios som är en del av mediekoncernen TF1. Det framgår av ett pressmeddelande.

Anagram grundades 2002 och dess huvudägare är LMK och Tassaka. Produktionsbolaget har i dag ett tjugotal anställda vars fokus ligger på drama och humor.

– Vi ser fram emot att vara en del av Newen Studios-gruppen och fortsätta leverera högkvalitativa produktioner, både på hemmaplan och på den internationella marknaden – med alla bolagen, säger Mats Alders, CEO och styrelseordförande i Anagram, i en kommentar.

Anagram utgörs i dag av två producerande bolag, Anagram Sverige och Anagram Norge. Utöver det består bolaget av Anagram Live som gör festivaler och föreställningar inom humor.

Sedan tidigare samarbetar Newen Studios och Anagram genom det danska mediebolaget Nimbus – som också är en del av Newen Studios-gruppen. Ambitionen med det nya ägarskapet är att stärka Anagrams position internationellt.

Newen Studios ingår i den franska mediekoncernen TF1 som är verksam inom en mängd genre inom film och tv i nio länder med över 40 varumärken.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev