Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Aktuellt anmäls till Granskningsnämnden

Publicerad: 29 September 2016, 15:41
Uppdaterad: 30 September 2016, 13:22

Stormen kring Aktuellt blåser vidare. Efter onsdagskvällens debatt mellan Jan Helin och Janne Josefsson har sändningen nu anmälts – två gånger – till Granskningsnämnden för radio och tv. Anledningen? Programledaren Nike Nylander agerade partiskt och programmet var osakligt.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinSVT

Vem får delta i en debatt i SVT och vilka åsikter får komma fram? Det debatterade SVT:s programdirektör Jan Helin och Uppdrag Gransknings Janne Josefsson i Aktuellt på onsdagskvällen.

Programledaren Nike Nylander återvände vid flera tillfällen till ett personalmöte med Aktuellt-redaktionen som hölls på SVT i måndags. Debatten kom därför till viss del att handla om vad Jan Helin sagt eller inte sagt på mötet – och hans inställning till vilka som ska få debattera i SVT.

Nu har sändningen anmälts till Granskningsnämnden för radio och tv – hittills två gånger. Programledaren Nike Nylander agerade partiskt, enligt anmälarna:

”Debatten mellan Jan Helin och Jan Josefsson leddes inte av en opartisk programledare då endast den ena parten fick motfrågor trots att den andre svävade iväg och inte ens höll sig till ämnet, vilket programledaren knappt heller gjorde då denna fastnade i vad som hade sagt på ett möte och inte i den debattartikel som parterna var där för att diskutera. Upplägget blev på grund av detta två mot en och därmed partiskt”.

Nike Nylander inledde debatten:

– På ett möte i måndags med alla vi som jobbar på Aktuellt så sade du att sådana som Nya tider, alltså extremister, inte ska få debattera här hos oss. De kan intervjuas, de kan granskas men de ska inte få debattera. Varför ska de inte få det?

Jan Helin:

– Jag tycker inte att frågan handlar om det. Vi fick kritik för en debatt där vi försökte debattera alla människors lika värde, som jag anser är en fråga där det inte finns två sidor av saken eller som man bör diskutera med extremister. Men vi fick en träffande en kritik som jag själv har reflekterat över(...).

Men du sade på det här mötet att extremister inte ska få debattera. Har du ändrat dig?

– Nej jag har inte ändrat mig men jag menar att jag inte sade så och inte heller menar så. Vad jag efterlyser här är att vi måste bli bättre på att lyfta fram fakta och granska(...).

Nike Nylander:

– Men Jan Helin, även vår ansvariga utgivare och alla som var på mötet uppfattade att du sade extremister aldrig kan vara en debatterande part(...).

Janne Josefsson fyllde i:

– Du har stora problem när en redaktion uppfattar det på det sättet, jag läser det på det sättet. Men jag är jätteglad om du blir tydlig här om att vi ska kunna ha debatter även med dem vi inte tycker om, sade Janne Josefsson.

Det är dock inte bara frågan om huruvida Nike Nylander var partisk eller inte som anmälts. En av anmälarna skriver att programmet även var osakligt när Janne Josefsson sade:

– Då måste vi kunna ta debatten med de som är högerextrema och vänsterextrema, antidemokrater".

”Josefsson tar in ett begrepp som "Vänsterextrem" i samma andetag som högerextremism så som om de vore lika goda kålsupare. Det här är osakligt och faktamässigt fel", skriver anmälaren.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan HelinSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.