tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Aktivisterna: ”Vi ville ha ett trovärdigt medie”

Publicerad: 10 augusti 2010, 06:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:43

Djurrättsalliansen berättar om sin mediestrategi.

Ämnen i artikeln:

SVT

MS

Martin Schori


Djurrättsalliansen har återigen fått ett massivt genomslag i medierna. Efter att nyheten om vanvården av minkar presenterats i SVT:s Rapport har uppgifterna återgetts av de flesta stora medier.

Anledningen till att organisationen gick till SVT:s Rapport var att man ”ville ha ett trovärdigt medie”, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Var Rapport den första redaktionen ni kontaktade?

– Det var en av några som vi kontaktade.

I höstas avslöjade Djurrättsalliansen och Sveriges Radios Ekot vanvården på svenska grisfarmar. Malin Gustavsson säger att responsen då blev ”oerhört stor”.

– Tusentals människor har ring och mejlat. De hade ingen aning om hur industrin såg ut och nu har de tagit beslut att inte äta griskött. Dessutom har vi nu sett det första åtalet, gällande en gård i Värmland, säger hon.

Även denna gång verkar reaktionerna bli omfattande, säger hon:

– Journalister ringer konstant i telefonen.

Djurrättsaktivister har tidigare förknippats med brända Scan-bilar och aktioner där man släpper ut fängslade djur. Har ni bytt taktik?

– Olika grupper får stå för sina olika metoder. Det här är den strategin som vi tycker är bäst. Att få ut bilder och filmer om hur det verkligen ser ut.

Djurrättsalliansen har dessutom kickat igång en kampanj för att uppmärksamma hur minkarna har det på svenska farmar. Navet i kampanjen är sajten Sveketmotminkarna.se, där besökarna kan hitta rapporter, filmer och bilder från gruppens arbete.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev