Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Agenda kritiseras för inslag med fikande sverigedemokrater

Publicerad: 8 december 2014, 12:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Agenda leverar mysig, okritisk fikastund med SD anser Aftonbladet-profilen Ehsan Fadakar.


Under ett inslag i gårdagens Agenda lyftes frågan om hur SD:s väljare förhåller sig till partiets beslut att rösta på Alliansen budget i förra veckan.

Enligt en Sifo-undersökning som Agenda gjort tycker 88 procent av partisympatisörerna bättre om SD efter att man i praktiken valde att fälla regeringen.

I inslaget har man stämt träff med de sverigedemokratiska lokalpolitikerna Sebastian Lindqvist och Östen Granberg på ett café. I klippet uttrycker sig Östen Granberg bland annat så här:

Invandringen tar så stor del av våra gemensamma resurser så att välfärden blir lidande.

Inslaget har väckt en hel del ilska, bland annat hos Aftonbladets sociala medier-chef Ehsan Fadakar. Enligt honom är det anmärkningsvärt att ingen ställer några motfrågor till SD-politikerna.

– Det är beklagligt att SVT Agenda aldrig lär sig från sina misstag. Vecka efter vecka anpassar sig public service tyngsta program till SD:s retorik och problemformulering. Att låta Sverigedemokrater ställa välfärd mot flyktingsmottagning över en mysig fika utan några som helst motfrågor är inte public service uppdrag, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Att sen gå över till Löfven för att ställa honom till svars för vad två helt okända sverigedemokrater sagt är bara medveten vinkling och det borde vi inte acceptera.

Mikael Pettersson, projektledare på Agenda, håller med Ehsan Fadakar i det att man borde ställt motfrågor. Men att det skulle ha rört sig om någon "mysig fika", ställer han inte upp på.

– Så där hade man aldrig hört någon argumentera om det hade varit till exempel centerpartister. Det hänger ihop med att det är en väldigt polariserad debatt kring partiet. Men vi är journalister och hanterar dem inte på något annat sätt än andra partier, säger Mikael Pettersson.

Han påpekar också att inslaget till en början var tänkt att publiceras i en annan kontext.

– Utgångpunkten var vår Sifomötning. När Löfven gick ut med sitt utspel mot SD och sedan tackade ja till att komma till oss så klippte vi om det en del. Men jag tycker fortfarande att det skildrar gräsrötterna och deras självförtroende, säger Mikael Pettersson.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev