Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Aftonbladet och Schibsted jobbar ju i framtiden"

Publicerad: 28 Augusti 2013, 14:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:49

Han lämnar Bonnier för värsta konkurrenten Schibstedt – helt utan dubier. Det säger den tidigare TV4-bossen i en intervju om sitt nya jobb på Aftonbladet, sitt bokprojekt – och om korv.


Ämnen i artikeln:

BonnierSchibstedJan SchermanTV4Aftonbladet

Under ett kundevent på Cirkus i Stockholm avslöjade Aftonbladet sin toppvärvning. Den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman blir mannen som ska få Aftonbladets omfattande tv-satsning att ta nästa kliv.

Dagens Media träffade Jan Scherman strax efter tillkännagivandet.

– Det känns otroligt kul, jag vill använda ordet fantastiskt. För en man i mogen ålder är det en ynnest att få hoppa på det expresståg som Aftonbladet och Schibsted faktiskt är när det gäller att ta tag i det nya. De jobbar ju i framtiden.

Till skillnad från Bonnier eller vad menar du?

– Nej jag vill inte jämföra med någon, säger en skrattande Jan Scherman och fortsätter:

– Jag bara konstaterar att jag fått ett erbjudande från dem som faktiskt befinner sig på fronten och som faktiskt inser att fronten hela tiden flyttar sig framåt i hög hastighet.

– Sedan gillar jag att Schibsted är ett företag som har en lång publicistisk tradition som de fortsätter att högakta och slå vakt om, för det är där allting börjar.

Samtidigt hyllar Jan Scherman Aftonbladet för viljan att testa nya saker.

– De gräver inte ner sig i ett Excel-ark för att bestämma sig om de ska testa ditten eller datten. Om man inte vågar testa något kommer man aldrig hitta rätt, säger han och fortsätter:

– Jag har gjort hur många dumma grejer som helst och har lärt mig otroligt mycket av det. De företag som inte har den attityden tror jag kommer få svårt. Men det kräver en sund ekonomi och uthållighet.

Din titel blir rådgivare, men hur synlig kommer du bli på Aftonbladet?

– Jag är en person som både är tidsoptimist och arbetsnarkoman, så jag vill vara med helt enkelt. Jag har blivit mottagen med öppna famnen så jag uppfattar inte att det finns några restriktioner.

Blir Aftonbladet ditt fulla fokus nu?

– Det blir ju det så småningom men jag har också sagt att jag ska ha kvar en del andra uppdrag. Jag har en del externa styrelseuppdrag och är inne i några diskussioner till gällande rådgivning, så jag ska nog hinna med lite mer än det här.

Får man fråga hur dyr du är?

– Det får man men man får inget svar.

Du har varit på Bonnier sedan TV4-starten, det känns inte alls jobbigt att gå till Schibsted?

– Nej det gör jag inte. Det finns ju fotbollsspelare som går från AIK till Djurgården vilket ju i och för sig är svårt att förstå. Men spelarbyten äger rum.

Tiden på TV4 beskriver Jan Scherman som ”otrolig”.

– Visst har det varit tufft och hårt med mycket diskussioner men det har varit en fantastisk väg framåt som jag kommer ha i färskt minne så länge jag lever.

Sin kritik mot Jonas Bonnier är dock inget han vill upprepa.

– Det har ju varit rätt trist den sista tiden, men det framförde jag när det fortfarande var relevant. Jag blir inte så imponerad av de som nu sitter och kastar en massa skit när det är ofarligt eftersom chefen ska sluta, säger Jan Scherman och fortsätter:

– Även om jag inte gillar allt det som Jonas Bonnier haft för sig så respekterar jag hans vilja att ta risker och våga försöka. Vi har alltid haft en öppen dialog om det vi tyckt olika om och det tycker jag är mycket bättre. Det är inte särskilt modigt eller imponerande att komma med kritik när det inte längre har någon betydelse.

Hur går det med ditt bokprojekt?

– Jag håller på med två böcker och så har jag mina krönikor i Dagens Industri där jag hoppas att skriva mer. Och så ska jag göra tv på riktigt där jag kommer ha nytta av det material jag har samlat på mig. Så jag tänkte hålla mig sysselsatt.

Har du någon plan för när boken ska vara klar?

– Ja det har jag men den håller jag för mig själv, för håller man inte tidsplanen får man bara höra att man misslyckats eller drabbats av hjärnblödning eller andra svårigheter. Det tänker jag inte bjuda på.

Sista frågan, blir det mer korv i Aftonbladet nu?

– Absolut. En hisnande programidé skulle kunna vara intervjuer på ett lite mer hejdlöst och oväntat sätt – samtidigt som man äter korv och dricker öl.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.