Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Affinions pr-succé – får in mästerförfalskaren i Skavlan

Publicerad: 11 Oktober 2013, 06:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

Han har kallats en av ”världens skickligaste bedragare”. Nu är mästerförfalskaren Frank Abagnale i Sverige på pr-turné.


Ämnen i artikeln:

SVTGraylingSkavlan

När Dagens Media sent på torsdagseftermiddagen når Carl Björnstjerna, nordisk Marknadschef på Affinion International, står han utanför studion på inspelningen av SVT:s tittarmagnet ”Skavlan”.

Via pr-byrån Grayling har han lyckats med något som de flesta marknadschefer bara kan drömma om. Hans företags varumärkesambassadör ska vara med i Sveriges mest sedda talkshow.

– Vi står i green room. De ska snart börja spela in, säger Carl Björnstjerna, till Dagens Media.

Framträdandet i Skavlan är framförhandlat med kort varsel. När redaktören fick erbjudandet om att få Frank Abagnale med i programmet stuvades det redan fulla schemat om för att göra plats för mästerförfalskaren.

Den svindlande historien om Frank Abagnales liv dokumenterades i den spökskrivna självbiografin "Catch me if you can". I Steven Spielbergs storfilm med samma namn spelas checkbedragaren Frank Aagnale av Leonardo Di Caprio. Filmen visar hur den unge Frank, genom att anta olika falska identiteter och förfalska checkar, lyckas gäcka den amerikanska polisen under många år innan han till slut grips.

Filmen är baserad på en sann historia, och gripandet blev en vändpunkt i Frank Abagnales liv. Efter flera år i fängelse blev han villkorligt frigiven – mot att han hjälpte FBI med att sätta dit bedragare.

Nu, över 40 år senare, är Frank Abagnale i Sverige, för att göra pr för det amerikanska bolaget Affinion International, som bland anant säljer säkerhets- och försäkringsprodukter.

Under torsdagen höll de ett seminarium i Stockholm om identitetsstölder, där bland andra kreditupplysningsföretaget UC och Polisen deltog. Målet med seminariet och Frank Abagnales besök är att sätta fokus på problemen med identitetstölder. Något som även UC jobbar hårt för att uppmärksamma.

– Vårt företag säljer säkerhetstjänster knutna till identitetsskydd och på 90-talet började Frank själv använda dem. Han blev sedan en konsult för oss och har jobbat med vidareutveckling av tjänsterna, säger Carl Björnstjerna.

Hur viktigt är det att ha en sådan representant för ert varumärke?

– Han är en av världens främsta auktoriteter inom bedrägeri och identitetsstöld. Han har en speciell förmåga i och med att han har varit på andra sidan.

– Frank har både förmågan att tänka som kriminella och expertis från 37 år inom FBI. Det betyder mycket för oss att få hit honom.

Var seminariet välbesökt?

– För oss är det inte viktigt att det kommer 1000 personer, utan att hela branschen som är påverkad, kort, bank och försäkring, är där. Och jag kan nog påstå att de flesta stora företag var representerade.

– Frank drar såklart mycket folk på grund av sin bakgrund och den spännande historien han har att berätta. Men han pratade även om vad som händer inom id-stöld och vilka skydd som finns.

Besöket i Stockholm, som föregicks av ett stopp i Köpenhamn, har hittils fått redaktionell bevakning i Svenska Dagbladet och Metro.

Frank Abagnale i Skavlan

Under fredagsförmiddagen skickade SVT ut ett pressmeddelande där man puffar för kvällens innehåll:

Amerikanska Frank Abagnale, utsedd till en av världens främsta svindlare av Time Magazine, har jobbat som pilot, läkare och advokat utan att vara det. Han är mannen Leonardo DiCaprios karaktär i storfilmen ”Catch Me If You Can” är baserad på. Hör mer om hans otroliga liv i Skavlan på fredag.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTGraylingSkavlan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.