Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

”5G förändrar mediebranschen i grunden”

Publicerad: 11 april 2019, 12:36

”Istället för att skicka ett helt team till ett sportevenemang så räcker det i princip med en eller två kameramän och en reporter”, säger Anderas Kristensson.

Foto: Janne Naess

DAGENS MEDIAS MAGASIN. 5G kommer att förändra mediebranschen i grunden och möjliggör för fler aktörer att producera professionell tv i realtid, menar Anderas Kristensson, ansvarig för Telenors innovations- och affärsutveckling.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under andra halvan av 2019 planeras den nya mobilstandarden 5G rullas ut över Sverige. Telia, Telenor och Tele2 har samtliga fått licenser från Post- och telestyrelsen – och räknar med att komma igång på allvar med det kommersiella erbjudandet 2020. 

– Inledningsvis kommer 5G bara fungera i storstäderna och på vissa turistmål innan det gradvis expanderar till fler län och kommuner, säger Andreas Eklöv, redaktör för techsajten 99.se. 

Sverige ligger dock fortfarande en bit efter nationer som Finland, England och USA. Men när 5G väl är på plats är det en fantastisk investering för Sverige, menar Andreas Eklöv.

Andreas Kristensson, ansvarig för Telenors innovations- och affärsutveckling, anser att tekniken kommer att revolutionera många industrier och att det är ett större teknikskifte än när tidigare mobilnät uppgraderades.

Men framför allt – 5G kommer att förändra sättet som tv produceras på. 

– Istället för att skicka ett helt team till ett sportevenemang så räcker det i princip med en eller två kameramän och en reporter...

Läs mer i Dagens Media nummer 3, om hur 5G kommer att förändra mediemarknaden, vilka häftiga saker man kan göra med den nya tekniken och hur tekniken förändra konkurrenssituationen för tv-bolagen. Magasinet utkommer 10 april 2019.

Har du ingen prenumeration kan du teckna en här. 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News