tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

14 bolag får produktionsstöd – här är hela listan

Publicerad: 20 december 2022, 12:50

14 av de 37 ansökningar inkom till Tillväxtverket under den dag det gick att söka medel har beviljas produktionsstöd för audiovisuella verk.

Foto: Getty images

14 produktionsbolag, som alla skickade in ansökan den första halvtimmen det var möjligt, får dela på 97 miljoner i produktionsstöd för audiovisuella verk.

Ämnen i artikeln:

Warner BrosYellow BirdViaplayToppnyheter eftermiddag

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare rapporterat att intresset för att söka det nya stöd för audiovisuella verk som införts i år var så stort att Tillväxtverket stängde ansökan dagen efter att den öppnat den 7 november. Då hade nämligen 37 ansökningar med ett sammanlagt sökbelopp på över 300 miljoner kronor kommit in och verket gjorde då bedömningen att budgeten om 100 miljoner kommer att ta slut. 

Att ansökan stängde efter så kort tid har väckt kritik i branschen, som menar att det visar att anslaget är för lågt.

– Det här visar att TV4 hade rätt när vi påpekade för den förra regeringen att nivån borde vara högre. Sveriges nya kulturminister har nu möjlighet att lyssna på en samstämmig bransch och ta tillfället i akt att höja anslaget till en rimlig nivå som harmoniserar med andra länder i vårt närområde, sade TV4:s vd Mathias Berg till Dagens Media när ansökningsrundan stängde.

LÄS OCKSÅ: Ansökan om produktionsincitament stängd – efter bara en dag

När Tillväxtverket i dag, tisdag, offentliggjorde listan över de produktionsbolag som har tilldelats stöd står det klart att samtliga skickade in sin ansökan mellan klockan 10:11 och 10:22 under den enda dag det var möjligt att söka pengar. Ansökningarna behandlas nämligen utifrån den ordning de kommer in till Tillväxtverket, enligt den förordning som ligger till grund för stödet (2022:1386).

Mest pengar, 16 512 043 svenska kronor, får B-Reel Films AB ta emot. Därefter hamnar ett produktionsbolag som Tillväxtverket har valt att inte offentliggöra eftersom det inte har gett sitt samtycke. Dagens Media har därför begärt saken prövad. Tills vidare benämns bolaget, som beviljas 12 986 126 kronor, för ”Ansökan #1” i Tillväxtverkets listor och Dagens Medias tabell nedan. Ytterligare ett bolag, som får ta emot 722 614 har anonymiserats av TIllväxtverket. På tredje plats, när det kommer till de bolag som får ta emot mest stöd, ligger Nevis Productions AB, som tilldelas 10 475 930 kronor.

Totalt får de 14 produktionsbolag som beviljats stöd ta emot 97 miljoner kronor. Övriga tre miljoner som den totala budgeten omfattar har nämligen gått till kostnader för utveckling samt administration av stödet.

LÄS OCKSÅ: Branschen efterlyser mer stöd: ”En dum reform att spara på”

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Uppdatering:

I en tidigare version av denna artikel uppgavs en felaktig uppgift kring vilka tre bolag som tagit emot mest stöd.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev