Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

1,4 miljoner såg Sverige förlora mot Kanada i hockey-VM

Publicerad: 7 Maj 2015, 08:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:02

Trots stenhård konkurrens från Champions League – Sverige-Kanada drog storpublik till TV4.


Efter en drömstart mot Kanada, där Sverige tog ledningen med 3-0, förlorade Tre Kronor till sist gårdagens drabbning med 4-6.

Även i tv-rutan mötte det svenska hockeylandslaget, och TV4:s sändning från hockey-VM, tufft motstånd. Samma tid, 20:00 – 22:40, sände Viasat semifinalen i Champions League mellan Barcelona och Bayern München.

Trots det noterades TV4:s hittills högsta tittarsiffra under årets hockey-VM. Sändningen toppade på över 1,6 miljoner tittare och landade på ett snitt på 1 430 000 tittare sett till hela sändningen. Detta enligt preliminära tittarsiffror från MMS.

– Det är inte överraskande att Tre Kronor drar mycket publik, men det är jättekul att det blir en stor uppslutning kring ett VM, säger Fredrik Olofson, sportchef på TV4-gruppen.

Hur tror du att krocken med Champions League påverkade?

– Hockey-VM och Champions League är helt olika världar när det gäller det breda intresset. Det är inte minst gårdagens siffror ett övertygande bevis på. Sverige-Kanada är ett klassiskt möte. Men det är klart att det är bättre om man inte har en maffig Champions League-match samtidigt.

TV4 köpte 2011 rättigheterna för hockey-VM och knep därmed en rättighet som MTG haft sedan 1989. I affären köpte TV4-gruppen rättigheterna för åren 2012-2017.

Sedan årets hockey-VM inleddes den 1 maj har en match, förutom gårdagens, lyckats nå en publik på över en miljon tittare i linjär-tv. Det var Tre Kronors premiärmatch mot Tjeckien.

– Vi har ett bra lag och hittills har det varit fantastiska matcher. Då blir det ett högt tryck. Det har även varit ett enormt tryck digitalt. Vi har redan efter sex dagar överträffat det totala antalet strömstarter från hela förra årets hockey-VM, säger Fredrik Olofson.

Slutspelet inleds den 14 maj. Gårdagens resultat borgar för att Kanada vinner Sveriges grupp, och att Sverige därmed riskerar hårt motstånd i kvartsfinalen.

Sveriges roll i turneringen är avgörande för tittandet, men enligt Fredrik Olofson står hockey-VM starkt även om Sverige skulle åka ur.

– Skulle Tre kronor stå för ett tidigt fiasko påverkar det och vi hoppas liksom alla andra att Sverige går långt. Men hockey-VM har hittat sin plats och även exempelvis Kanada, som har ett starkt lag, drar stort intresse.

Fredrik Olofson vill inte svara på vad som händer med rättigheterna till hockey-VM efter 2017.

– Perioden efter det nuvarande avtalet är inget vi kommunicerar. Det är det avtalet som vi förhåller oss till nu.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.