Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Robotar släpps lösa på TT

Publicerad: 21 mars 2017, 12:49
Uppdaterad: 21 mars 2017, 14:18

Med den aktuella roboten kan du söka och jämföra grundskolor. Foto: Pressbild/TT Nyhetsbyrån

Nyhetsbyrån TT satsar på nyhetsrobotar i sin rapportering under våren.


Ämnen i artikeln:

TT NyhetsbyrånNorrbottens-Kuriren

TT har under de senaste månaderna testat nyhetsrobotar i sin rapportering. Under våren kommer de att släppas fram.

– Vår ambition är att publicera flera robotar varje månad. Under 2016 utbildade vi 12 reportrar i databasjournalistik i samarbete med J++ som ett led i vår ambition att producera välresearchad journalistik som är relevant såväl lokalt som på riksplanet, säger redaktionschef Daniel Kjellberg i en kommentar.

Skolverket släppte på tisdagen sin årliga rapport om lärarbehörighet i landets kommuner. Då kan den som vill testa TT:s nyhetsrobot på till exempel Norrbottens-Kuriren. Roboten samlar automatiskt in stora mängder data och rapporterar om läget i tusentals grundskolor i hela landet så att läsare kan söka på intressanta skolor och även jämföra skolor.

Sedan slutet av 2016 har TT skapat nyhetsrobotar om arbetslöshet, bostadspriser, befolkningsstatistik och nyföretagande.– Detta ökar värdet av våra nyheter. Inte minst för de läsare som befinner sig utanför storstadsområdena och de största kommunerna, säger Mats Rörbecker som är reporter och utvecklare på TT Nyhetsbyrån.

Mathias Asplund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News