Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Riksdagsman vägrade läsa fakta: "Låg bakom betalvägg"

Publicerad: 9 Maj 2017, 12:48
Uppdaterad: 10 Maj 2017, 06:58

Riksdagsmannen Jan Ericson (M) spred grovt felaktiga uppgifter – och skyllde på att artikeln var låst. Pressbild/Montage

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) delade en tweet med faktafel om terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Men vägrade läsa det som var korrekt - för att artikeln var låst. "Kan inte hålla på att betala för alla länkar!".


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetRiksdagen

På måndagskvällen publicerade Expressens stjärnreporter Magda Gad ett påstående på Twitter, om Rakhmat Akilov som sitter häktad efter terrordådet på Drottninggatan.

"Helt sjukt system i landet Sverige. Rakhmat Akilov var skriven på samma adress som kände IS-finansiären Abu Omar – och 590 andra personer."

Magda Gad har 11 200 följare och inlägget spreds snabbt vidare av över 700 personer. Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson delade tweeten till sina 5 000 följare.

Problemet var att påståendet inte är sant. Akilov har aldrig varit skriven på adressen. Tweeten saknade även hänvisning till källan: En artikel av SvD-reportrarna Frida Sundkvist och Frida Svensson.

De har avslöjat att företaget Brevia mail hyr ut postboxar på en adress i Stockholm till bland annat organiserad brottslighet och misstänkta terrorister. Jihadisten Abu Omar, som Säpo har jagat i 15 års tid, hyrde en postbox under 2014 och 2015.

Akilov har ingen koppling dit, men reportrarna hittade postboxföretaget när de spårade andra som varit skrivna på samma adress som Akilov i Hjulsta.

När Frida Sundkvist påpekade felet för riksdagsmannen svarade Jan Ericson att artikeln låg bakom betalvägg.

"Nej, länkar du till låst artikel får du skylla dig själv om fakta inte uppmärksammas. Kan inte hålla på att betala för alla länkar!"

 

 

Reportrarna Frida Svensson och Frida Sundkvist berättar att de arbetat med grävjobbet i tre veckor. De ser Jan Ericsons agerande som udda.

– Det är problematiskt att felaktig information snabbt sprids vidare på Twitter av en riksdagsledamot utan någon som helt form av källkontroll, säger Frida Sundkvist.

Hon säger att bra journalistik är både ansträngande och tidskrävande.

– Vår hållning är att bra journalistik kostar. Det kostar nu och kommer göra det framöver – det är inte gratis, säger hon.

Vad tycker ni om hans svar? Att ni får skylla er själva för att artikeln är låst.

– Det är helt ansvarslöst. Det går inte att påstå att bara gratis fakta är korrekt. Det här grävet som Frida Svensson och jag håller på med har tagit tre veckor vid sidan av andra uppgifter. Jag skriver för mina prenumeranter som ska veta att de får någonting för pengarna. Att en riksdagsledamot avvisar fakta för att det kostar pengar – då har vi ett demokratiskt problem.

Jan Ericson berättar att han inte medvetet spridit felaktiga uppgifter och att han inte visste att det handlade om uppgifter i SvD.

– Jag har inte länkat till någonting utan jag har väldigt stort förtroende för henne (Magda Gad) som journalist.

Men som riksdagsledamot med många följare har du väl ett större ansvar för att det du skriver ska vara korrekt?

– Ja, så klart. Jag sprider inte faktauppgifter från vem som helst utan att ha kollat källor. Men när det är seriösa journalister och medier som sprider en nyhet och påstår något, då har jag ingen anledning att ifrågasätta det.

Han tycker att debatten om tidningarnas betalväggar är mer intressant. Att de som inte har råd utesluts och att det blir svårt att hänga med i debatten.

– Det försvårar debatten när journalisterna själva länkar till sina låsta artiklar på sociala medier. Det blir inte bra.

Riksdagsledamoten Jan Ericson tjänar 63 800 kronor i månaden. En prenumeration på SvD är gratis första månaden, innan den börjar kosta 185 kronor per månad. Att en riksdagslön således räcker till ganska många prenumerationer har fått flera att reagera, bland andra DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

"Snälla riksdagen, kan inte ni hjälpa alla ledamöter med tillgång till journalistik? Vissa tycker sig inte ha råd - och struntar i fakta."

– Jag tycker att det var väldigt bra att chefen på DN gav sig in i debatten, säger Frida Sundkvist.

 

Jan Ericson poängterar att det handlar om en princip. Att en journalist som åberopar en artikel som denne eller den egna tidningen skrivit ska låsa upp den, vilket han utvecklat på sin blogg.

– Om man gör det på sociala medier ska inte läsaren behöva mötas av en betalvägg. Det är någon sorts anständighet i det om man ska kunna ha en samhällsdebatt, säger Jan Ericson.

Han tillägger att han har förståelse för att det är tufft i mediebranschen och att det är okej att låsa in artiklar om sport och kungahuset.

Magda Gad raderade tweeten efter att hon blivit uppmärksammad på faktafelet. Hon skriver i ett mejl att hon hade läst en text på Omni där terrorexperten Magnus Ranstorp kommenterat avslöjandet i just SvD.

"Som både jag och en av journalisterna som gjorde grävet på SvD konstaterat tidigare i dag, även det på Twitter, fokuserar vi hellre på vårt journalistiska arbete än på sådana här diskussioner."

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetRiksdagen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.