Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Riksdagen utreder: "Fel i datasystemet"

Publicerad: 6 Oktober 2016, 09:42
Uppdaterad: 6 Oktober 2016, 11:36

UPPDATERAD. "Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt", säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, om uppgiften att Jan Björklund ska ha avgått. Samtidigt skyller riksdagen på ett tekniskt fel.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetRiksdagenLiberalerna

Aftonbladet publicerade under torsdagen en artikel med rubriken "Jan Björklund avgår som partiledare" med hänvisningar till uppgifter från Riksdagens webbplats.

Strax därefter skickade partiet ut ett pressmeddelande där man kommenterar händelsen och kräver svar på hur det hela kunde inträffa.

– På riksdagens hemsida fanns i morse en helt felaktig uppgift om att Jan Björklund skulle avgå som partiledare. Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, i pressmeddelandet.

Nu uppger riksdagens kammarkansli för TT att det hela berodde på ett fel i datasystemets datumangivelser, skriver Omni.

Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot. Dessa uppgifter ska hela tiden korrigeras, annars går de automatiskt ut på riksdagens webbplats som ändringar i en ledamots uppdrag. I fallet med Björklund blev det inte så.

På hemsidan förekom även felaktiga uppgifter om att C-ledaren Annie Lööf skulle avgå, enligt TT.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.