Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Revision anmärker på allvarliga brister i Egoboost

Publicerad: 31 mars 2017, 12:14
Uppdaterad: 31 mars 2017, 13:00

Sedan rekonstruktionen 2013 har Egoboost Magazine vänt till vinst. Men bolagets årsredovisning ger sken av ett illa skött bolag med ett djupt hål i det egna kapitalet.


Det har varit tyst kring Egoboost Magazine AB länge. Sommaren 2013 sökte- och beviljades Egoboost Magazine, tidigare Moderna tidskrifter, rekonstruktion.

Året dessförinnan hade Isabella Löwengrip lämnat företaget. Fordringarna uppgick till 5,3 miljoner kronor med skulder till bland annat frilansare och skatteverket, enligt SvD.

Enligt bolagsdatabasen Retriever har Egoboost, som idag enbart fungerar som ett produktionsbolag inom media, vänt till vinst.

Samtidigt fläckas bolaget av betalningsanmärkningar och kopplingar till konkursföretag. Och en revisionsberättelse, från en extern revisionsfirma, av bolagets senaste årsredovisning som Dagens Media tagit del av ger bilden av ett illa skött bolag.

Det senaste räkenskapsåret, som sträckte sig mellan juli 2015 och juni 2016, gjorde bolaget en vinst på drygt 3 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till drygt 10 miljoner kronor. I ett mejl kommenterar styrelseledamoten och delägaren Johan Möller resultatet:

– Vi tog oss igenom rekonstruktionen genom mycket hårt arbete, målmedvetenhet och en stor omorganisation.

Något som i praktiken inneburit:

– Kostnadsbesparingar, fokus på intäkter och en ny inriktning på bolaget som ett renodlat produktionsbolag.

I den revisionsrapport som Dagens Media tagit del av anmärker dock revisorn på flera allvarliga brister. Bland annat har Johan Möller under året tagit upp ett lån på 125 000 kronor utan dispens. Lånet omvandlades vid bokslutet till lön. Revisorn har haft liknande anmärkningar även tidigare år.

– Gällande det lånet som revisorn anmärkt så är det en felredovisad lön som har rättats till vid bokslutet, skriver Johan Möller och påpekar att de i övrigt inte har något mer att kommentera vad gäller revisionen.

Men revisorn har fler anmärkningar. Bolaget har inte upprättat någon kontrollbalansräkning, något som de har skyldighet att göra eftersom bolagets eget kapital understiger hälften av aktiekapitalet sedan föregående år.

Revisorn skriver dessutom att ”bolaget har under räkenskapsåret inte i rätt tid och med rätt belopp vare sig redovisat eller betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt”.

Som en effekt av detta har bolaget påförts kostnadsränta uppgående till 147 840 kronor. Revisorn avstyrker därför att årsstämman beviljar styrelsens ledamot ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Årsredovisningen har dock inte upprättats i sådan tid att det varit möjligt att hålla årsstämma inom sex månader efter räkenskapsårets utgång.

Anmärkningsvärt är också att Egoboost Magazines egen soliditet lyser med blodröda siffror, och har gjort så sedan 2012. I den senaste årsredovisningen är soliditeten minus drygt 2500 procent. Det egna kapitalet uppgick under året till minus 4,6 miljoner kronor.

Revisorn har haft liknande synpunkter även tidigare år och i förvaltningsberättelsen för räkenskapsåret 2015/2016 skriver bolaget att den undermåliga bokföringen beror på en redovisningsekonom som ”ställt till det rejält med bokföringen” och slarvat bort pärmar. Händelsen är polisanmäld, skriver Egoboost.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News