Rekordår för medieköpen

2017-02-21 14:39  
Här är mediekakan 2016.

Medieinvesteringarna för 2016 är de högsta någonsin. Den snabbaste tillväxttakten finns inom sökordsmarknadsföring, sociala nätverk och webb-tv.

Enligt IRM landar medieinvesteringarna för 2016 på 34,9 miljarder kronor – ett nytt all-time-high. Det innebär att marknaden lyckades omsätta mer än det tidigare rekordåret 2015 som landade på 32,9 miljarder kronor.

Tillväxten ökade med 6 procent, jämfört med 2015.

– Vi får gå tillbaka till återhämtningen efter krisen 2009 för att finna en tillväxt på dessa nivåer. 2016 har verkligen varit ett rekordår för medieinvesteringar, kommenterar IRM:s vd Madeleine Thor, i ett pressmeddelande.

De digitala medierna går fram kraftigt, här accelererar tillväxttakten och uppgår till 21 procent, relativt 2015. Kategorin omsätter nu 15,7 miljarder kronor och står för 45 procent av medieinvesteringarna.

Den snabbaste tillväxttakten finner vi inom sökordsmarknadsföring, sociala nätverk och webb-tv.

Även andra mediegrupper når ett nytt all-time-high under 2016.

Utomhusreklam och radio har båda tvåsiffriga tillväxttal relativt föregående år och når därmed nya rekordnivåer. Även bio lyckas bra och noterar ett nytt all-time-high.

Ett extra starkt andra halvår bidrog till årets rekordomsättning. I det tredje och fjärde kvartalet växer marknaden med över 7 procent jämfört med samma period föregående år.

En av förklaringarna till det starka sista halvåret är att tv-investeringen noterar positiv tillväxt under perioden. Därutöver accelererade tillväxten inom de digitala kategorierna och utomhusreklam.

– Vi trodde att 2016 skulle bli ett mycket bra år för medieinvesteringarna, men vi får tillstå att 2016 överträffar våra förväntningar, kommenterar Thor. IRM ser positivt på marknadsutvecklingen även under 2017, mer om det i IRM:s kommande prognos som publiceras i mars, avslutar Madeleine Thor.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt